Kaita ja lavea tie

Tie totuus elama”Menkää ahtaasta portista sisälle. Sillä se portti on avara ja tie lavea, joka vie kadotukseen, ja monta on, jotka siitä sisälle menevät; mutta se portti on ahdas ja tie kaita, joka vie elämään, ja harvat ovat ne, jotka sen löytävät. Matt. 7:13–14

Tänään evankeliumia julistetaan monella tapaa. Taivaan tien löytäminen ja Jeesuksen yhteyteen pääseminen, ei pitäisi olla tuntematonta ainakaan täällä kotimaassamme. Media vie sanomaa myös kiihtyvällä nopeudella maapallon eripuolille, eri kansoille ja kielille. Jotenka pelastusta julistetaan kaikille, kaikkialle.

On olemassa Jeesuksen sanojen mukaan kaksi tietä, lavea tie ja kaita tie. On ahdas portti ja lavea portti.

Kummallakin tiellä ja kummastakin portista menijöitä riittää. Mutta se portti, joka vie iankaikkiseen elämään, on ahdas ja tie kaita, Jeesus sanookin: ” ja harvat ovat ne jotka sen löytävät.”

Miksi harvat löytävät kaidan tien? Miksi harvat löydettyään kaidan tien, pysyvät kaidalla tiellä? Miksi monet levittävän kaidan tien laveaksi, miksi kaikki eivät kulje loppuun saakka kaitaa tietä? Miksi jotkut yrittävät kulkea molempia teitä yhtä aikaa, kaitaa ja laveaa?

Niin miksi näin on? Kaita tie, jos itsessään kertoo, että sillä tiellä ei mennä lujaa, ei ohitella, askel on hidas ja katse on suunnattava eteenpäin, ettei mene sivuun.

Kaidalla tiellä, Jeesus opetti omiaan kulkemaan. Ristintie on kaitatie. Mitä opasteita on ristintiellä?

Jo lähdettäessä kaidantien kulkijaksi, pitää luopua syntielämästä. Ensimmäinen edellytys päästä kaidalle tielle on syntien tunnustaminen ja hylkääminen. Mielenmuutos ja parannuksen teko, ovat ensi askeleita. Jo alku ei ole helppoa.

Koska syntinen luontomme vetää meitä tekemään syntiä, se on nautinnollista vaikka antaa lyhytaikaista nautintoa. Herännyt omatuntomme, syyttää meitä synneistä. Omassatunnossa puhuu Jumalan Pyhä henki.

Ihminen joka on ns. herätyksentilassa, hän etsii lepoa syntien painaessa tunnolla. Ei ole rauhaa eikä lepoa missään. Maailmalliset entiset huvit eivät viehätä enää kuten ennen, kuitenkaan ihminen ei tiedä, mistä saisi rauhan itselleen. Hän etsii ja kokeilee eri vaihtoehtoja, onnistumatta kuitenkaan missään. Rauhattomuus jatkuu.

Tähän kohtaan tulee avuksi evankeliumi, juuri se, mitä evankelistat julistavat. Ilo sanoma, teille on syntynyt Vapahtaja, Jeesus Kristus. Jeesus tuli että me löytäisimme rauhan sielullemme ja saisimme syntimme anteeksi, Hänen kalliissa maahan vuotaneessa veressään. Golgatalla Jeesus rakkaudesta uhrasi itsensä, meidän syntisten edestä, että me saisimme rauhan ja levon sieluumme. Harvat kuitenkin löytävät tämän kaidan tien.

Kysyin alussa, miksi harvat löytävät kaidan tien? Vastaan, siksi että tuo tie vaatii kaiken sinulta. Jeesus tahtoo sinut kokonaan tai ei ollenkaan. Jeesus omistaa vain kokoaikaisia kulkijoita kaidalla tiellä.

Kaidantien kulkijalta vaaditaan yhteistyötä Jeesuksen kanssa. Hänen kanssaan seurustelua rukouksessa ja kaidan tien oppikirjan säännöllistä opiskelua, että ohjeet tulevat päivä päivältä tutummaksi noudattaa.

Muuta Hän ei vaadikaan. Loppu on armoa, suurta armoa. Niin kuin kaikkia rakkaussuhteita pitää vaalia, niin pitää Jeesuksen omankin vaalia suhdettaan Jeesukseen. Kuka ei mielellään lukisikin rakastamansa henkilön rakkauskirjeitä? Raamattu on Jeesuksen antama rakkauskirje meille. Jos kuljetaan Jeesuksen seurassa, me pysymme kaidalla tiellä ja opimme lisää, miten pysyä kaidan tien kulkijoina. Omassa voimassa kaikki olisi raskasta. Mutta Jeesus lupaa antaa, puolustajan Pyhän hengen meille hänen omilleen. Pyhän hengen generaattorissa riittää virtaa jokaiseen päivään ja hetkeen. Kytkentä pitää vain olla kunnossa. Piuhat kiinni Jeesuksessa, se on rukousyhteys Hänen kanssaan. Ja voimaa virtaa, ylitse vuotavasti, kukkuramitoin. Saamme voitelun Herralta, Pyhä henki kun voitelee, niin kevyttä on kulkea kaidalla tiellä, vaikka joskus ahdistaisi maailma, ja kaikki mitä lihallinen mielemme tuottaa. Koetellaanhan jokaista suhdetta matkan varrella, niin myös uskomme kestävyys koetellaan aika ajoin. Mutta koettelemukset eivät  ikinä mene yli sietokyvyn. Jeesus tietää, mitä me itse kukin kestämme. Hän lupaa auttaa ajallaan ja tavallaan, koetuksissakin Jeesuksen rakkaus on läsnä.

Miksi monet kuitenkin lähtevät lavealle tielle, vaikka kaitatie ei ole mahdoton kuljettava?

Meissä jokaisessa uskovassa on lihallinen ruumis, lihallisuus houkuttelee lavealle tielle. Vaikka tiedämme, että Jeesuksen seurassa kulkeminen on parasta, syntinen vanha luontomme saa joskus yliotteen meistä.

Yliote tulee silloin kun vihollinen huomaa, missä meissä on heikoin lenkki, mistä pääsee sisälle. Jos kaikki ei ole päivittäin annettu Jeesuksen johdatukseen elämässä, alkaa aidan takana vihertää ihanampi elämä, entinen maailmallinen elämä. Pikkuhiljaa vihollinen kuiskuttaa, ei haittaa vaikka otat olutta, käyt elokuvissa, kuuntelet maailmallista musiikkia, kaunistahan se on, mikä itse kutakin maailmassa viehättää.

Raamattu määrittelee synnin hyvin selkeästi,  kaikki mikä ei ole uskosta on syntiä. Mikä ei rakenna ja vahvista suhdetta Jeesukseen, on syntiä.

Vihollisen kuiskauksia kuunnellessa, omatuntosi Jeesuksen suuntaan venyy ja kokeilu mieli valtaa vähitellen sinut. Yksi kokeilu, ei haittaa. Onnistutkin siinä. Taas jatkat kaidalla tiellä, teet ehkä parannustakin, huomaat tehneesi syntiä, ilo on elämästä kadonnut. Hyvä näin, jos alussa jo huomaat meneväsi vikapoluille. Huomaat laventavasi kaitaa tietä leveämmäksi. Jos pysähdyt ajoissa, kaikki on hyvin.

On kuitenkin ihmisiä, jotka luonteensakin puolesta ovat helpommin vieteltävissä, milloin minnekin.

Nämä henkilöt eivät huomaa koska lipsuvat lavealle tielle. Pikkuhiljaa vain etäisyys Jeesukseen, seurakuntaan ja toisiin uskoviin pitenee, ja maailman henki valtaa elämän. Tulee mukaan kaikki se, mistä lähti pois Jeesutielle lähtiessä. Näin usko Jeesukseen hiipuu, rakkaus sammuu. Olet ehkä vielä uskovien kanssa jotenkin yhteydessä, käyt joskus seurakunnassa, mutta rukouselämäsi ja Raamatun luku, on näivettynyttä. Olet kuin Ilmestyskirjassa sanotaan Laodikean seurakunnalle. Ilm. 3. 15 – 16. KR. 33/38.

”Minä tiedän sinun tekosi; sinä et ole kylmä etkä palava; oi, jospa olisit kylmä tai palava! Mutta koska nyt olet penseä, etkä ole palava etkä kylmä, olen minä oksentava sinut suustani i ulos.”

Penseät uskovat, haaleat uskovat Jeesus oksentaa ulos seurakunnasta. Tähän tilaan en soisi kenenkään joutuvan. Kahdentien kulkeminen ei onnistu kuin hetken. Tilalle tulee kylmyys hengellisille asioille, kylmyys Jeesusta kohtaan. Rakkaus Jeesukseen sammuu.

Tapakristillyyttä voi tällainenkin uskova elää. Uskovaisuus on harrastusta, harrastusten joukossa. Ulkopuoliset eivät välttämättä edes muutosta huomaa, mutta Jeesus joka näkee kaiken, näkee sydämen tilan. Jos joku tätä lukeva kokee, ettei suhde Jeesukseen ole kunnossa, vielä voit tehdä parannuksen.

Jos koet että uskosi on muuttunut harrastukseksi, voit tehdä parannuksen. Elämme vielä armon ajassa.

Armossa saamme tulla uudelleen Jeesuksen luokse, Hän ottaa pois poikenneet iloiten vastaan. Hän tahtoo pestä veriruskeat synnit pois tunnoltasi ja antaa sinulle uuden lumivalkean puhtaan sydämen tilalle.

Älä siis kulje kahta tietä, koska se ei tule onnistumaan. Kaita tie vie elämään, iankaikkiseen elämään.

Maailman aarteet ovat tomua vaan, sen rinnalla mitä Jeesus antaa seuraajilleen. Kuljetaan kaitaa tietä loppuun saakka. Ei oteta oppia maailmasta. Paras oppikirja ja opetus saadaan Raamatusta, Pyhä henki on kompassi. Jeesus tiellä ei eksytä, valo loistaa edellämme. Maailman valo, Jeesus Kristus. Hän on tullut valkeudeksi pimeään maailmaan. Kuka kerran Jeesuksen rakkautta maistanut, voisikaan viihtyä maailman tiellä. Niin, kuka viihtyy maailmassa jos on maistanut taivaallista iloa Pyhässä hengessä?

@LR:

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s