Mauton suola

suola

 

Te olette maan suola, mutta jos suola käy mauttomaksi, millä se saadaan suolaiseksi? Se ei enää kelpaa mihinkään muuhun kuin pois heitettäväksi ja ihmisten tallattavaksi. Matt. 5:13. KR.33/38.

Minkälainen on mauton suola? Raamattukaan ei osaa sanoa, kuin sen olevan mauttoman. Jos uskovissa oleva suola käy mauttomaksi, mitä tapahtuu?

Suolaa voisi verrata myös voimaan. Jos ihminen käy voimattomaksi, hän ei kykene mihinkään. Pahimmassa tapauksessa häntä pitää toisten auttaa, koska lihasvoima on kadonnut. Jalat eivät pidä päällä. Hoitajat saavat kuljettaa, minne tahtovat, hoidettavalla ei ole suurta päätäntä valtaa. Karkuun hän ei ainakaan voi juosta.

Jospa uudestisyntyneet kristityt ymmärtäisivät, mikä vaara heitä uhkaa, koska he saavat suosiota ja saavat olla rauhassa ja kun maailma näyttää heille hyväntahtoiset kasvonsa. Ollaan maailman suosiossa ja osaksi omaksutaan maailmalliset tavat.

Silloin olemme vaarassa, tulla uneliaiksi, penseiksi ja maailmanmielisiksi ja menetämme hengellisen voiman ja päättäväisyyden. Hiljainen lauhkea nukuttava henki on jo paikka paikoin saanut jalansijaa maassamme. Surullista on nähdä, miten suola alkaa käydä mauttomaksi.

Silloin tehdään mukava, miellyttävä kristillisyys, johon kuuluu Jumalanpalveluksia ja hartaudenharjoituksia ja kauniita näytöksiä, joita maailma hyväksyy ja ylistää. Uudestisyntyminen ja parannuksenteko eivät ole niin tärkeätä. Veren evankeliumia kuulee harvoin julistettavan. Kaikki seurakunnat eivät ole vielä näin pahassa tilanteessa, valta osa kuitenkin ovat hyvää vauhtia menossa tähän.

Kuule, mitä Kristus sanoo: ”Te olette maan suola; mutta jos suola käy mauttomaksi, millä se saadaan suolaiseksi? Se ei enää kelpaa mihinkään muuhun kuin pois heitettäväksi ja ihmisten tallattavaksi.” Matt. 5:13. KR. 33/38.

Silloin kun uskova tavoittelee ihmisten mielisuosiota, menettää hän Hengen voiman ja päättäväisyyden, niin ettei hän enää sanan voimalla ja esimerkillään voi rangaista pahaa ja tunnustaa Kristusta, silloin ei hän enää mihinkään kelpaa, vaan hän joutuu ihmisten tallattavaksi.  Hän on mauton suola.

Hän muuttuu niin taipuvaiseksi ihmisten mielen mukaan, että kaikki hänelle kelpaa, ja vaikenemisellaan hän usein hyväksyy syntisen, jumalattoman menon, sen sijaan että hänen tulisi siitä nuhdella. Hänen omatuntonsakin tulee elastiseksi, joustaa ja hyväksyy lähes kaiken.

Silloin on suola mauttomaksi tullut, ja kynttilä on pantu vakan alle. Syynä tähän on rauhan ja ystävyyden etsiminen joka suunnalta. Ja syy on vieläkin syvemmällä. Pyhityselämässä, synnin tunnossa, ja suhteessamme Kristukseen on silloin jotain sairasta.

Mutta kun Kristus tulee sinulle rakkaaksi, silloin tulee myös Hengen etsintä ihmisystävyyden tavoittelua voimakkaammaksi. Olkaa suolana, sanoo Herra.

Ei vihan kiihkossa olevan mielen vaikuttamana katkerana suolana, vaan Jumalan Hengen vaikuttamana tosirakkauden suolana.

Ole kehottaessasi hellä, lempeä ja sävyisä, kavahda kaikkea kovuutta ja sopimatonta käytöstä käsitellessäsi niin arkaa asiaa kuin ihmisten itsetunto. Älä puutu siihen, jos eivät rakkaus ja nöyryys hallitse sydäntäsi niin, että ne kuultavat olemuksesi läpi.

Mutta älä salli varovaisuuden ja nöyryyden saattaa sinua voimattomaan mukavuuteen, joka toimettomana, tunteita hemmotellen ja väärää rauhaa tavoitellen, varoittamatta, antaa ihmissielujen mennä helvettiin.

Muista iankaikkisuutta! ”Rakasta lähimmäistäsi, niin kuin itseäsi.” ”Olkoon rakkaus vilpitön, kammotkaa pahaa, riippukaa hyvässä kiinni.” ”Olkoon puheenne aina suloista, suolalla höystettyä ja tietäkää, kuinka teidän tulee itse kullekin vastata.”

Uskon voimaa ja vakavuutta emme osoita ainoastaan tunnustuksella ja lempeällä veljellisellä kehotuksella, vaan koko elämällämme.

Jos kristillisyytemme ei suolana kirvele maailman silmissä, vaan maailma hyväksyy sen ja kiittää sitä, kaipaa uskomme suolaa ja voimaa ylhäältä.

Herra Jeesus sanoo: ”Voi teitä, kun kaikki ihmiset puhuvat teistä hyvää.” Ja apostoli sanoo: ”Maailman ystävyys on Jumalan vihollisuutta.” Ajattele näitä sanoja. Niitä ei sovi epäillä, ne ovat Herran sanoja.

Satunnaisesti saatat uskovana, joskus saada maailman kiitoksen, kuten apostoli sanoo: ”Kunniassa ja häpeässä, pahassa maineessa ja hyvässä.”

Mutta jos elämäsi ja vaelluksesi suunta miellyttää maailmaa, niin silloin et ole sopusoinnussa Kristuksen kanssa ja hänen apostoliensa sanoihin ja elämään nähden.

Pysähdy ja mieti tätä, jotta et kilpailussa juoksisi hukkaan. Vuodet vierivät, kuolema tulee usein aivan odottamatta. Onhan suuri onnettomuus, jos kulkemasi tie ei olekaan oikea tie.

Te olette maailman valo. Näin loistakoon teidän valonne ihmisten edessä, jotta he näkisivät teidän hyvät tekonne ja ylistäisivät isäänne, joka on taivaissa.

Olkaamme Pyhän hengen tulessa ja voimassa. Ole kytkettynä Kristukseen, Taivaalliseen voimakeskukseen. Näin voitamme maailmassa olevan synnin ja voitamme synnissä eläviä lähimmäisiä Kristukselle. Puetaan Jumalan koko sota-asu ylle, otetaan pelastuksen kypärä päähän ja Hengen miekka, Jumalan sana aseeksemme. Voitamme näin kaikki vihollisen linnoitukset ja kannamme hedelmää, joka on Pyhän hengen voimassa kasvatettu, juurtuneena Kristukseen. Olkaamme puita jotka tuottaa satoa runsaasti. Tätä Jeesus meiltä odottaa. Olkaamme Hänelle mieliksi ja eletään Hänelle kunniaa tuottaen.

Rukoilkaamme voimaa Jeesukselta, suolatkoon Jumala meidät Taivaallisella suolalla, joka maistuu ja kirvelee syntihaavoissa. Jeesuksella on lääkkeet haavojen puhdistukseen, Golgatan veri puhdistaa ja Pyhän hengen öljy voitelee ja tekee terveeksi synnin haavoittaman ihmisen. Jeesus rakastaa syntistä. Piru on tullut kaiken rikkomaan mutta Jeesus eheyttää synnin särkemän ihmisen ja parantaa terveeksi. Omantunto joka on synnistä puhdas on kallein aarre, mitä voimme koskaan omistaa.

@LR.

This entry was posted on 20.2.2014. Bookmark the permalink.