Väärät vaatteet

hääpuku

Ja hän sanoi hänelle: ’Ystävä, kuinka sinä olet tullut tänne sisälle, vaikka sinulla ei ole häävaatteita?’ Mutta hän jäi sanattomaksi. ”Matt. 22:12. KR. 33/38.

Valmistellessamme juhliin menoa, etsimme itsellemme tavanomaista parempia asuja, näin kunnioitamme juhlaa, mihin olemme saaneet kutsun. Myös häitä valmistellessa morsian ja sulhanen, ostavat itselleen häihin sopivan puvun. Alussa oleva Raamatun jae kertoo, kuinka häiden kutsuja ihmettelee häihin saapunutta häävierasta, jolla ei ollut häävaatteita. Valveutuneet Raamatun lukijat tietävät tämän Matteuksen evankeliumin kohdan, missä kerrotaan, kuinka Jeesus sanoo, että ” taivasten valtakunta, on verrattava kuninkaaseen, joka valmisti häät pojallensa.”

Häihin kutsuttiin runsaasti vieraita. Kun kaikki häävalmistelut olivat valmiit, lähetettiin kutsu häihin. Kutsutuille lähetettiin kutsukortit, missä oli henkilökohtainen viesti, ” Juhla alkaa! Kävi kuitenkin niin, että kaikki kutsutut peruuttivat tulonsa. Jokainen juhlia valmistellut tietää, miltä tällainen tilanne järjestäjästä tuntuisi. Kuningas lähetti toisen kutsun, missä Hän kutsui. ”Olette tervetulleita häihin. Juhlaruoka on valmiina, juhlat voivat alkaa.” Kuitenkaan kutsutut eivät välittäneet kutsusta. He olivat liian kiireisiä. Heillä oli töitä, kenellä kesken peltotyöt, toinen oli juuri ottanut vaimon, oli oltava hänen kanssaan. Ehkä oli kutsuttujen joukossa kauppias, millä myyntineuvottelut olivat pahasti kesken, ei ollut aikaa lähteä häihin. Esteitä löytyi jokaiselle. Kukapa juhlien järjestäjä ei tällaisesta suuttuisi?

Näin kertoo myös Raamattu, että juhlien järjestäjä, Kuningas suuttui. Hän sanoi palvelijoillensa: ” Hääpäivällinen on valmis. Kutsumani vieraat eivät olleet kutsun arvoisia. Menkää katujen risteyksiin, pyytäkään kaikki juhliin, ketä tapaatte.” Palvelijat tekivät käskyn mukaisesti, he lähtivät kadulle ja toivat juhlasalin täyteen vieraita. Vieraita oli monenlaisia, oli hyviä ihmisiä ja pahoja ihmisiä. Kuninkaan tullessa tervehtimään häävieraita, Hän näki erään vieraan, millä ei ollut häävaatteita, juhlapuku oli varattu kaikille kutsutuille. Kuningas kysyi: ” Hyvä ystävä, miten voit olla täällä tuollaisissa vaatteissa?” Vieras ei osannut vastata kysymykseen. Tämä vieras sidottiin käsistä ja jaloista ja heitettiin pimeyteen.

Mistä tässä on kyse ja mitä tämä merkitsee? Vieras oli tullut kutsusta häihin, hän ei estellyt tuloaan. Hän ei halveksinut kutsua ja jäänyt pois häistä, erilaisiin tekosyihin vedoten, kuten kiire yleensä on, yksi sellainen. Palvelijat edustavat tässä vertauksessa kaikkia evankelistoja ja pastoreita, jokaista joka vie pelastus-sanomaa ihmisille. Kutsu pelastuksen vastaanottamiseen, merkitsee samalla että Jeesuksen omaksi tullut pääsee kerran Jeesuksen kanssa Taivaaseen häihin, uskovat ovat näin häävieraita. Nämä ihmiset ovat etsineet Jeesusta ja löytäneet Hänet, luopuneet entisestä elämäntavasta. He ovat lähteneet Jumalan lasten joukkoon ja omaksuneet kristillisiä tapoja itselleen. He kuuntelevan Jumalan sanaa sunnuntaisin erilaisissa tilaisuuksissa, ovat mukana kaikessa kristillisessä toiminnassa. He lukevat Raamattua, rukoilevat ja laulavat hengellisiä lauluja. He ovat aivan toisenlaisia kuin suuriosa toisista ihmisistä on.

Tämä häävieras ei voi kuvata, uskosta osattomia, heillä ei ole Sanaa, eikä siis kutsua. Tämä vieras kuvaa, uskonnollisia uskovien joukossa. Uskonnollisia joita on seurakunnissa. Ilmestyskirjassa kerrotaan Karitsan, Jeesuksen morsiamesta, siis jokaisesta uudestisyntyneestä uskovasta.

”Ja hänen annettiin pukeutua liinavaatteeseen, hohtavaan ja puhtaaseen: se liina on pyhien vanhurskautus.” Ilm. 19: 8. KR. 33/38.

Ne jotka ovat tulleet häihin omissa vaatteissa, ovat uskonnollisia ihmisiä, jotka luottavat omavanhurskauteen, siitä huolimatta että he ovat vakavissaan ja innostuneita hengellisistä asioista. He eivät ole koskaan tunteneet syntisyyttään, eivätkä tunnustaneet sitä. He eivät ole riisuneet pois omavanhurskauden vaatetta yltään. He eivät ole pukeutuneet Kristuksen lahjavanhurskauteen. Jotkut luulevat olevansa pukeutuneita Kristukseen, kuitenkaan he eivät ole tehneet sitä. Toiset saattavat itse tiedostaa tilansa, kuitenkaan eivät tahdo nöyrtyä parannukseen. Se olisi heidän ylpeydelleen liian kova pala. Ylpeys onkin pahimpia syntejä, joka estää tulemasta Jeesuksen omaksi. ”Nöyrille Hän antaa armon”, Sanassa sanotaan. Uskonnolliset ihmiset ovat jopa vihamielisiä, jos puhutaan uskon vanhurskaudesta. Useat sanovat olevansa uskossa, he ovat tulleet siihen itse tehdyn uskon kautta, näin he katsovat olevansa soveliaita uskomaan Kristukseen.

Miten tämä on mahdollista? Oikea usko tulee aina niin, että ihminen kokee mitä suuressa määrin, olevansa kelpaamaton Jumalalle. Synti ja syntisyys kasvavat aina vain suuremmaksi. Ihminen tuntee, ettei osaa oikein katua syntejään koska niiden määrä on mittaamaton. Ihminen kokee, ettei osaa rakastaa Jumalaa oikealla tavalla, eikä rukoilla. Tällaisessa tilassa ihminen on avuton itse parantamaan itseään paremmaksi. Mutta juuri tällaiseksi itsensä kokeva ihminen, on Jumalalle kaikkein rakkain. Hän saa vapautuksen vain ja ainoastaan evankeliumin sanan kautta. Sana Kristuksen sovitustyöstä on parasta lääkettä tällaiselle ihmiselle. Kun tällainen täysin läpikotaisin syntiseksi ja Jumalalle itsessään kelpaamattomaksi, kokeva ihminen vastaanottaa pelastuksen Jeesuksessa, hän on kuin tulesta temmattu kekäle. Hän on pelastettu Jeesuksen Golgatan täytetyn työn ansiosta, ei omilla ansioilla ja teoilla. Syntitaakka kun on poissa, ihminen on vapaa ja lohdutettu, onnellinen Jumalan lapsi. Hän on näin saanut pukeutua Kristuksen vanhurskauden vaatteeseen ja kelpaa siten, Kuninkaamme häihin. Joko sinulla on häävaatteet ylläsi?

Ja yksi vanhimmista puhui minulle ja sanoi: ”Keitä ovat nämä pitkiin valkeihin vaatteisiin puetut, ja mistä he ovat tulleet?”
Ja minä sanoin hänelle: ”Herrani, sinä tiedät sen”. Ja hän sanoi minulle: ”Nämä ovat ne, jotka siitä suuresta ahdistuksesta tulevat, ja he ovat pesseet vaatteensa ja valkaisseet ne Karitsan veressä
.” Ilm. 7. 13- 14. KR. 33/38.

@LR.

This entry was posted on 18.9.2014. Bookmark the permalink.