Tulta taivaasta

pyhähenki

”Tulta minä olen tullut heittämään maan päälle; ja kuinka minä tahtoisinkaan, että se jo olisi syttynyt! ”Luuk. 12. 49. KR. 33/38.

Tulesta puhuttaessa, mielikuviin tulee, tuli joka palaa takassa, nuotiolla tai tulesta mikä on syttynyt salaman iskusta, sähkökojeesta, päässyt ”irti”, levinnyt laajalle alueelle, metsään tai kulotettaessa peltoaukealle. Palokunta polttaa joskus tahallaan autiotalon, samalla opetetaan käytännössä, tulipalon sammuttamista. On myös sanonta ” Tuli on hyvä isäntä mutta huono renki.” Tuli saa isäntänä ollessa hyvää aikaa, eli lämpöä, luo tunnelmaa tai polttaa pois ”purkutaloja”. Jumala lähetti Jeesuksen maanpäälle ihmiseksi, ihmisten keskelle. Hän tuli heittämään tulta maanpäälle, näin Jeesus sanoo ja Hän tahtoo että se olisi jo syttynyt. Jokainen lukija ymmärtää, ettei nyt ole puheena tulesta, sanan siinä merkityksessä, kuten edellä kuvasin, tulen tehtävästä. Raamatussa on runsaasti kuvakieltä, metaforaa, näin Raamatun sana tulee elävämmäksi lukijalleen. Isä, Poika (Jeesus) ja Pyhä henki, kaikki kolme ovat yhtä Jumalaa, eli Jumala Immanuel, Jumala meidän kanssamme. Näin Jeesus ja Pyhä henki ovat yhtä, Pyhä henki kuvataan, tuleksi. Näin loppupäätelmä on, Jeesus tuli heittämään Pyhän hengen tulta tänne maanpäälle. Jos Herran alttarille ja seurakuntiin, uskovien keskuuteen pääsee vierasta tulta, joka ei ole Pyhän hengen sytyttämää, se on huono ”renki” joka saa paljon vahinkoa aikaan. Meillä pitää olla rukouksena, että tunnistaisimme, onko tuli joka leviää, taivaasta lähtöisin olevaa Pyhän hengen aitoa tulta, vihollinen osaa matkia myös ovelasti, eksyttäen jopa valitutkin.

Jeesuksen maanpäällinen vaellus päättyi ristille, Hänet tapettiin syyttömästi. Jeesus oli täysin viaton kaikesta pahasta, Hän oli täydellisesti synnitön, Hän oli täydellisen puhdas. Hän oli maailmassa ihmisenä, ihmisen roolissa, näin Hänen päälleen Jumala laittoi kaikki meidän ihmisten pahuudet, synnit ja sairaudet, siksi Hänestä tehtiin syyllinen kaikkeen ja siksi Hänet ristiin naulittiin. Jeesus uhrattiin uhri Karitsana. Vanhan testamentin puolella, pappien oli uhrattava eläimiä, tavallisesti karitsoja, ihmisten syntien sovittamiseksi Jumalan edessä. Jumala katsoi, että oli aika lähettää Jeesus, Hänen ainoa Poikansa, uhriksi ihmisten syntien ja pahuuden sovittajaksi. Eläimet eivät riittäisi uhriksi. Jumala tiesi kuinka pahaksi ihminen oli muuttuva, miten synnilliseksi ihminen tulee, miten vihollinen saa ihmisen valtaansa, kuinka raa`aksi ihminen muuttuu, mitä lähempänä armonajan loppua ihminen tulee elämään. Näin Jumala päätti lähettää ennen armonajan loppumista, täydellisen uhrin Jeesuksen. Jeesus kävi uhritien loppuun ihmisen osassa, noudattaen kaikessa Jumalan tahtoa. Näin Jumalan ennalta määräämä suunnitelma sai toteutua.

Jeesus koki kuoleman kauhut, Hän antoi henkensä, Hän kuoli tuskallisen kuoleman. Hänet haudattiin, iso kivi vieritettiin haudan suulle, estämään etteivät varkaat veisi salaa Jeesuksen ruumista, aseistetut vartijat olivat varmistamassa, ettei vainaja vaan pääse pois haudasta. Olihan kaikilla tieto, Jeesuksen sanoneen, heräävänsä kuolleista kolmantena päivänä. Jotenka oli pelattava varmanpäälle, kaikki mahdolliset estot oli käytettävä, mikäli kuitenkin Jeesuksen omat sanat toteutuisivat. Koskaan ei voinut olla asiasta täysin varma, vaikka eivät nämä ihmiset sydämestään uskoneet, että mitään kuolleista heräämistä tapahtuisi, silti heillä olivat omat johtopäätelmänsä, varkaus olisi yksi vaihtoehto, opetuslapset lavastaisivat asian ja veisivät Jeesuksen ruumiin haudasta.

Kuinka kävikään, kolmannen päivän aamun sarastaessa, hauta oli tyhjä, kivi oli poissa haudan suulta, vartijat tiedottomina. Jopa Jeesuksen omiin joukkoihin kuuluneet naiset säikähtivät, hauta oli tyhjä. ”Ovat ottaneet pois ja vieneet Jeesuksen”, parahtaa nainen. Tässä jo nähdään, miten heikkoa meidän ihmisten usko on, jo silloin Jeesuksen ollessa fyysisesti läsnä, eivät opetuslapset uskoneet Jeesuksen omia sanoja todeksi, eivät olleet sisäistäneet Jeesuksen läsnäoloa itseensä. Mitä meidän uskomme vahvuus on nyt, kun elämme uskon varassa, emme näe Jeesusta fyysisin silmin?

Jeesuksessa oli Pyhän hengen tuli ja voima, ei edes kuolema, ei tuonela, ei hauta, mikään voinut pidättää ja voittaa Jeesusta. Hän heräsi eloon lupauksensa mukaisesti. Ylösnousemus voima teki sen, kuolema voitettiin, synnit tulivat sovitetuiksi, uhrikuolema oli läpikäyty. Jeesus elää ja jokainen joka Häneen uskoo ja laittaa elämänsä ankkurin kiinni Kristukseen, saa synnit anteeksi ja omistaa Pyhän hengen ja pääsee kuoleman jälkeen iankaikkiseen elämään.

Jeesus nousi taivaaseen ja Hän lupasi antaa meille Hänen omilleen toisen puolustajan, Hän ei jättänyt meitä kristittyjä, uudestisyntyneitä, tänne oman onnemme nojaan, Hän lupasi antaa meille Pyhän hengen. Opetuslapset odottivat rukoillen yläsalissa, Jeesuksen lupauksen täyttymistä. Jeesus antaa aina sen mitä Hän lupaa, ajallaan ja tavallaan. Niinpä, Pyhä henki vuodatettiin opetuslasten päälle, ei valellen vaan kertakaikkisena humauksena, merkkinä kielilläpuhuminen, joka on merkkinä vielä tänäkin aikana. Heille annettiin sama voima, kuin mitä Jeesuksella oli, Pyhän hengen voima. Nyt Jeesuksen toivomana tuli oli sytytetty. Pyhä henki oli opetuslasten yllä ja heidät oli puettu voimalla Taivaasta. Jopa ulkopuoliset katselivat ja totesivat, ” juopunutta porukkaa ovat opetuslapset.” Olivat varmasti juopuneita mutta Pyhän hengen viinistä, siitä ei tule irstas meno.

Meille kristityille tarjotaan tänä aikana samaa viiniä, samaa voimaa, Pyhän hengen voimaa. Opetuslapsia kiellettiin lähtemästä Jerusalemista, ennen Pyhän hengen täytettä, sama pätee meihin tämän ajan Jeesuksen omiin, mekään emme saa lähteä liikkeelle evankelioimaan, ennen kuin, olemme saaneet Pyhän hengen kasteen. Pyhä henki tulee meidän sieluumme uudestisyntymän hetkellä, mutta Pyhän hengen kaste antaa meille voiman todistamiseen. Maailmassa oleva Jeesuksen vastustaja, joukkoineen riehuu väkevällä voimalla, aika on käymässä vähiin, Jeesuksen toinen tulo on lähellä. Emme kestä painetta, joka tulee vihollisen leiristä, ellei meillä ole Pyhän hengen voimaa. Sanomamme on kuivaa ja voimatonta, ellei meidän kauttamme virtaa elämän veden vesi, Pyhä henki. Pyhä henki meissä tekee samoja tekoja kuin Jeesus teki maanpäällä ollessaan. Sairaat paranevat ja tunnustekoja tapahtuu, jopa suurempia kuin Jeesuksen aikana, näin Sana opettaa. Syntielämässä vielä elävät Pyhä henki herättää synnintuntoon. Tuli on heitetty maanpäälle. Nyt tarvitaan Pyhästä hengestä palamaan syttyneitä Jeesuksen omia, jotka ovat kiinni vahvasti Jumalan Sanassa. Ristintyö, Golgatalla on voimassa tänäänkin. Jumalan voima on sama edelleen.

Risti on sanana monelle pahennukseksi, sana rististä ja Golgatan työstä, on monelle pahennusta aiheuttava. Ristin sanomaa pidetään ”hihhuleiden” ja ”hullujen” puheena, mutta ainoastaan ristin sanomassa on pelastava voima. Raamatun sana itse tuomitsee, että ne jotka pitävät Jeesuksen pelastustyötä halpa arvoisena, he joutuvat kadotukseen. Mikäli Raamatun sana laimennetaan, siitäkin on omat varoituksensa Raamatussa. Onhan Raamattu, Pyhän hengen inspiroimaa sanaa, jonka pyhät Jumalan ihmiset ovat kirjoittaneet. Mikään muu kirja ei näin ole syntynyt, mikään toinen usko, ei pelasta. Mikään toinen jumala ei ole rakkauden Jumala. Kristittyjen Jeesus on Jumalan Poika, Jeesus pelastaa, Jeesuksessa meillä on lupaus loppumattomasta elämästä, tämän elämän jälkeen. Jeesus uhrasi itsensä meidän edestämme, ihmisen osuutta asiaan ei ole, ihminen ei tule uskoon omin voimin, vain Pyhä henki synnyttää uskon. Ihmisen mitkään teot, eivät edes hyvät teot pelasta, ei oppien noudattaminen pelasta. Vesikaste ei pelasta, vaikka se on uudestisyntyneen kuuliaisuuden teko, osoitus maailmalle ja lähimmäisille, olen lupautunut Jeesuksen seuraajaksi, Jeesuksen esimerkkiä noudattaen. Kasteessa upotettu kehomme, kuvaa vanhan ihmisen hautaamista ja uuden nousemista uuteen elämään kasteenhaudasta. Kasteessa ei ole armoa, ei anteeksi antoa, tarvitaan Jeesuksen veren puhdistus, jotta synnit saadaan anteeksi.

Minut hätä kastettiin syntymäni jälkeen koska pikkukeskosen elinajaksi annettiin vajaat kaksi tuntia. Vaikka olisin tuolloin menehtynyt, olisin päässyt Taivaaseen, en ollut tehnyt ainutta syntiä vielä, eihän kohdussa oleva voi syntiä tehdä. Vanhempani synnit eivät ole este minun pelastumiselle. Pitää tehdä tietoisesti syntiä ja rikkoa Jumalan sanaa vastaan, jos joutuu kadotukseen. Miksi tultuani rippikouluikään, minussa heräsi synnintunto ja pelastuksen kaipuu, jos ja kun minut oli jo syntymäni hetkellä kastettu? Jos vauvana suoritettu kaste antaa synnit anteeksi ja taivaspaikan, miksi kaste ei minua suojannutkaan synnintunnolta? Olihan saanut opetusta Evankelisluterilaisen opin mukaisesti, olin parasta aikaa saamassa sitä rippikoulussa, silti tulin hyvin syntiseksi ja kaipasin Jeesuksen yhteyteen. Vastaan itse omaan kysymykseeni, koska vain Jeesuksen veri puhdistaa kaikesta synnistä, siksi tarvitsin armoa ja anteeksiantoa. Kaipuuni tulla Jeesuksen omaksi, täytettiin. En kuitenkaan vieroksu sinua, joka olet uudestisyntynyt ja ottanut Jeesuksen pelastukseksi, olet tehnyt täyskäännöksen elämässäsi, vaikka et ole sisäistänyt tätä, mitä minä kasteasiasta. Rakastan sinua Jumalan lapsena, kuulut Jumalan perheeseen kanssani. Ole siunattu. Jumala opettaa Pyhän hengen avulla jatkuvasti uutta, emme ole vielä valmiita, emmekä täällä tule koskaan täysinoppineeksi.

Pyhän hengen kaste on kuin piste i päälle, saamme voiman vaeltaa Jeesuksen seuraajina. Saamme voiman todistaa Jeesuksen kuolemasta ja ylösnousemuksesta, uskallamme kertoa läheisillemme, Jeesus elää ja Hänen omanaan sinäkin saat elää. Pyhä henki puhuu kauttamme sanoja, jotka saavat syntiset pysähtymään ja etsimään elämälleen täyskäännöstä. Pyhä henki on kuin navigaattori, se ohjaa uskovaa oikeaa tietä ja johdattaa paikalle, missä syntinen huutaa Herraa avuksi. Näin saamme olla mukana synnyttämässä uutta lasta Jumalan perheeseen. Rukouksessa saamme pyytää kuin opetuslapset yläsalissa, Pyhän hengen kastetta. Odotetaan että voima tulee ja sytymme palamaan Hengen tulta. Toteutetaan että Pyhän hengen tuli syttyisi ensin minussa ja sitten sinussa. Joka päivä tarvitsemme uutta voimaa, uutta tulta, uskovien yhteyttä. Yksinäinen puu ei pitkään pala. Emme tarvitse ekumeniaa, Raamattu ei tunne sitä. Ristin sanomaan uskovat, kristityt olemme yhtä Kristuksessa Jeesuksessa, Jeesus rukoilee, ”että he kaikki olisivat yhtä Isässä Jumalassa.”

Siis, syttykäämme palaviksi Kristuksen lähettiläiksi maailmaan. Heitetään Pyhän hengen voitelemaa sanomaa tulen tavoin, köyhään kurjaan maailmaan, jossa ihmiset ovat monissa Saatanan siteissä kiinni. Vain Pyhän hengen tuli puhdistaa kuonan ja lian pois, niistä jotka vielä elävät vieraina maailmassa vailla toivoa pelastuksesta, sama Pyhän hengen tuli saakoon sytyttää minut ja sinut palamaan Kristus-tulta, että mahdollisimman moni saisi kauttamme löytää Jeesuksen pelastajakseen. Koetaan helluntai-ihme uudelleen ja Pyhä henki saakoon vapauden toimia kauttamme, niin lähimmäistemme kanssa ollessamme kuin seurakunnissa. Kun kristityn on nimi mulla, tee siksi minut kokonaan. Amen.

@LR.

This entry was posted on 25.4.2015. Bookmark the permalink.