Hiottavana

rauta rautaa hioo

Niin kehoitan siis minä, joka olen vankina Herrassa, teitä vaeltamaan, niinkuin saamanne kutsumuksen arvo vaatii,
kaikessa nöyryydessä ja hiljaisuudessa ja pitkämielisyydessä kärsien toinen toistanne rakkaudessa.”
Ef. 4. 1 -2. KR. 33/38.

Ollessamme vielä ulkopuolella uskovien joukosta, meillä saattaa olla sekä negatiivisia että postiivisia kuvitelmia kristityistä. Positiiviset olettamukset saattavat liittyä siihen, kuinka kristittyjen yhteisö on täydellisten ihmisten joukko. Ovat niin pyhiä ja kauniita, kuin enkeleitä. Negatiivisesti varautunut ajattelee, uskovat ovat tiukkapipoisia tuomitsijoita, joitka elävät synkkää elämää, vailla iloa.

Itselläni ei ole ollut kumpaakaan ajatusmallia, koska olin pyörinyt kristittyjen piireissä niin pienestä kuin muistan, enkä liikoja seurannut kristittyjen elämäntapaa. Vasta herätyksen tilassa, avautuivat silmäni ja näin ne postiiviset asiat kristityissä. Lauluryhmä seurakunnassa lauloi kauniisti. Vapaakirkon telttakokuouksessa naiset olivat kuin enkelikuoro, laulut olivat puhuttelevia, laulajat iloisia ja onnellisia. Monesti ajattelin, kumpa saisin itsekin olla tuollainen. Löydettyäni Jeesuksen pelastajana ja uudestisyntymäni jälkeen, sain kokea iloa ja onnea, juuri sitä, mitä olin kaivannut ja toivonut saavani kokea. Sainpa laulaa kuorossakin. En itse tiedä, näytinkö niin enkeliltä ja onnelliselta, kuin ne naiset olivat olleet, siinä toisessa kuorossa, joita ihailin ennen uskoon tuloani. Kuitenkin oli ihanaa laulaa sydämen kyllyydestä Jeesus-lauluja. Tuolloin ei kuuloni häirinnyt laulamista, nyt en voi laulaa kuin ajatuksissani, koska kuulovammani on vaikea, oman äänen kuuleminen ja sävelten eri korkeutta ja sävyjä ei korvani erota, laulut ovat laulettu.

Nyt vuosien kuluttua ruusuiset oletukset meistä kristityistä on karisseet. En ole päässyt täydellisten joukkoon vaan armosta pelastuneiden joukkoon, joka kilvoittelevat kohti täydellisyyttä, joka saavutetaan ajan rajan tuolla puolella. Täällä me olemme syntiinlangenneen ja turmeltuneet ihmis-suvun jälkeläisiä, joihin vastustajamme saatana, sai meihin kylvettyä vihan siemenen. Yhdessäkään ihmisessä ei itsessään ole kuin turmeltunut luonto. Siitäkin huolimatta, että olemme jokainen Jumalan kuvaksi luotuja. Siksi tämä Paavalin kirje efesolaisille, sopii nyt opetustekstiksi, niin minulle kuin meille kaikille kristityille. On anottava Jumalalta pitkämielisyyttä kärsiä toisia kristittyjä rakkaudessa. Kovempi koulu on rukoilla lähimmäisille armoa, että he sietävät minua rakkaudessa. Suurin vaikeuksien kenttä uskovien kivoittelussa on ihmis-suhteet. Kaikki ihmiset eivät tietenkään ole yhtä vaikeita, on hienoja ihmisiä jotka näyttävät sopeutuvan, minkälaisiin olosuhteisiin tahansa ja vaikka heitä toiset ahtaisivat nurkkaan, he eivät välitä siitä, eteenpäin menevät vain, iloisin mielin. Jotkut taas alkavat kukkoilla ja pörhistelevät reviirillään, mikäli toinen sinne eksyy. Tästä syystä tarvitsemme erityistä pitkämielisyyttä ja kärsivällisyyttä, että luonteenpiirteet hioutuisivat vähän sileämmiksi. Hiomista tarvitaan etenkin uskosta osattomien tähden, sillä meidän kristittyjen käytöstä ja tekemisiä luetaan kuin avointa kirjaa, Jumalaa tuntemattomien taholta. Heille me olemme viidesevankeliumi. Minkä kuvan annamme näille, jotka eivät ole vielä omakohtaisesti löytäneet uskontietä?

Rauta rautaa hioo, ja ihminen toistansa hioo.” Sananl. 27.17. KR. 33/38.

Luulisi että maailmassa meitä hiotaan ja maailmassa elävien ihmisten taholta. Kuitenkin kokemuksesta sanon, uskovien kristittyjen keskuudessa uskovaa hiotaan. Jos kuvittelee että vain, ne jotka eivät Jumalaa tunne henkilökohtaisesti uskovia, he hiovat, se ei pidä paikkaansa. Kyllä maailmassa vielä elävät ihmiset toki hiovat kristittyjä, mutta suurin hionta tapahtuu seurakunnan keskuudessa. Jeesuksen oman perheväen keskuudessa. Uskova on tervetullut oman seurakuntansa tilaisuuksiin ja oman perheväen yhteyteen, iloitsemaan yhteisestä uskosta ja kiittämään Herraa, sekä kokemaan Pyhän hengen voimaa, saamaan opetusta…mutta kokemaan myös osaksemme tulevasta hionnasta. Särmät eivät lähde meistä jalojen luonteenpiirteitä omaavien kanssa, vaan ne hankalimmat ja äkkipikaisimmat luonteet hiovat meitä parhaiten. Näiden luonteiden käsittely tehoaa parhaiten ja kasvattaa kärsivällisyyteen. Näiden henkilöiden käsittelyssä saamme pitkämielisyyttä. Voi kunpa oppisi kiittämään näistä hiojista Jumalaa, ne kasvattavat meitä eniten. Nämä hiojatyypit ovat vielä lihanvallassa eläviä ja he tarvitsevat vain, Pyhän hengen voimaa, että lihallisuus loppuisi. Kuitenkin jos joku elää vielä lihan vallassa, uskovilla , ”kaikki yhdessä vaikuttaa niiden parhaaksi, jotka Jumalaa rakastavat.”

En toivo että minua aina hiotaan, vaikka en ole täydellinen itsekään, ymmärrän jotakin jo tästä, mitenkä Jumalan lapsetkin ovat vain ihmisiä. Oletan vajavaisesti käsittäväni, mikä systeemi on tämän hiomisen takana. Jumalan lasten joukko ja seurakunta on ihmeellinen paikka, on ihmisiä hiomiseen ja ylistämiseen, siis jokaiseen osaan löytyy ihminen, sisareni ja veljeni.

” Jos rauta on tylsynyt eikä teränsuuta tahkota, täytyy ponnistaa voimia; mutta hyödyllinen kuntoonpano on viisautta.” Saarn. 10. 10. KR. 33/38.

Jos veitsi on tylsä, se ei toiveilla teroitu, eikä siitä tule käyttökelpoista ylistämisellä, olkoonpa se, miten mahtipontista tahansa. Hiomakiveä kun käytetään ja vähän hiotaan jo alkaa jälkeä tulla. Tällaisissa tilanteissa tarvitsemme pitkämielisyyttä, näihin tilanteisiin kun joutuu tahtomattaan. Jumala vain sallii näitä tilanteita, missä joudumme hiottavaksi. Elämääme järjestetään vakeita ihmis-suhteita. Mikäli olet hengellisesti tylsässä terässä, pitää ponnisella kovasti eteenpäin päästäkseen. Mutta joku kun tulee ja kunnolla sinut hioo, johan leikkaa hienosti. Ilmaisen tämän saman hengellisesti. Mikäli joku lihan mielellä hioo, siitä jää henkeen pahoja kierteitä. Veitsen terän kierteen saa pois öljykivellä mutta kierteet ihmis-suhteissa eivät lähde pois, kuin Kristuksen läsnäolossa, Kristuksen kanssa. ”Hän on se kivi jonka rakentajat hylkäsivät.” Ps. 118. 22. KR. 33/38. Pyhän hengen öljyn tullessa tähän kiveen, silloin kaikki kierteet lähtevät pois. Pyhän hengen poistaessa kierteet, pahinkin hioja ihminen tuntuu, niin ihanan mukavalta ja kiitämme hänestä. Tätä tekee Jumala.

Jumalan tahto on, että jokainen olisi käyttökelpoinen, siksi Pyhä henki vaikuttaa uskovan elämässä. Meitä hiotaan erityisesti taivasta varten, mutta myös meillä jokaisella Jumalan lapsella, on oma tehtävänsä, tätä tehtävää varten tarvitsemme myös hiontaa. Liian helposti me unohdamme Jumalan pyhät salaisuudet ja lupaukset, jos vähän jo niihin olemme sisälle pääseetkin. Siksi Pyhä henki aika ajoin valaisee niitä meidän mieleemme, etteivät ne pääse katoamaan tietymättömiin. Monesti huomaa, että jo vuosia uskossa olleena, on taas melkein alkupisteessä ja opettelemassa uskon elämän alkeita. Niin huonosti oppimamme pysyy mielessämme. Hionta saattaa tuottaa riitoja, kuitenkaan kukaan ei yksin pitkään riitele, ellei ole vastaanpanijaa. Ellemme ole syyllisiä riitaan, velvollisuutemme on tästä huolimatta antaa anteeksi ja sovitella riita poikki. Jumala antaa tähän voimansa. Pitkämielisyys ja kärsivällisyys ovat hyveitä ja niiden kolmantena kumppanina on taidollisuus. Taito ja pitkämielisyys kulkevat käsikädessä.

Sananlaskujen kirjassa sanotaan: ” Pitkämielisellä on paljon taitoa mutta pikavihaisen osa on hulluus.” Snl. 14. 29. KR. 33/38. ” Ilman taitoa ei ole intokaan hyväksi ja kiirehtivän jalka astuu harhaan.” Snl. 19. 2. KR. 33/38.

Maailmassa ja seurakunnissa ihmisiä arvioidaan inhimillisten mittapuiden mukaan. Ulkonaisten lahjojen ja suoritusten mukaan. Miten Jumala meitä arvioi?

Jumala arvioi meidät taivaan arvioin mukaan. Jumala on Kaikkivaltias ja Hän katsoo sydämeen.

Pitkämielinen on parempi kuin sankari, ja mielensä hillitseväinen parempi kuin kaupungin valloittaja. ” Snl. 16. 32. KR. 33/38.

Pitkämielinen on kuin sankari, miksi? Tällaista ihmistä hallitsee Jumalan Pyhä henki. Tällainen ihminen ei ainostaan elä Hengessä vaan vaeltaa myös Hengessä. Kaikki kristityt, uudestisyntyneet olemme Pyhällä hengellä täyttyneitä ja saaneet Pyhä hengen. Kuitenkaan Pyhä henki ei ole saanut kaikkia hallintaansa. Pyhän hengen hallitsemassa ihmisessä näkyvät myös Hengen hedelmät.

Olkoon meidän rukouksemme että Pyhä henki saisi vallata meidät, niin että yhä suurempi määrä tulisi ihmisiä uskolle kuuliaiseksi ja tunnustekoja ja ihmeitä saisi tapahtua enenevässä määrin. Olkoon rukouksemme myös, että kaikki Pyhän hengen hedelmät saisivat näkyä, niiden keskuudessa jotka saavat Pyhän hengen sieluunsa.

Annetaan itsemme turvallisella mielellä Pyhän hengen johdatukseen ja Hänen valtaansa. Jumalan työ etenee sinussa ja minussa Sanan ja Pyhän hengen kautta, jotta Jumalan nimi saisi kaiken kiitoksen ja kunnian kaikesta elämässämme. Tämä lopputulos on se ihana päämäärä, johonka meitä kasvatetaan ja hiotaan.

LR.

This entry was posted on 18.2.2016. Bookmark the permalink.