Ihmisten kalastajia

”Ja Jeesus sanoi heille: ”Seuratkaa minua, niin minä teen teistä ihmisten kalastajia”. Mark. 1: 17. KR 33/38.

Onki – verkko- katiska. Kaikki kalastusvälineitä. Kala on kristittyjen symboli. Olemme kalastajia. Kalastajia ja katiskoja on paljon. Metodisteja, baptisteja, luterilaisia, katollisia, helluntailaisia, anglikaaneja. Monenlaista katiskaa on, ja näihin ” kalat” ohjataan. Suuri maailman valtameri on kalastusalueena. Verkoilla kalastetaan monenlaista kalaa.

Jeesuksen, ”kulkiessaan Galilean järven rantaa hän näki Simonin ja Andreaan, Simonin veljen, heittävän verkkoa järveen; sillä he olivat kalastajia. Usein Jeesus opetti kansaa veneestä. ”Mutta puhumasta lakattuaan hän sanoi Simonille: ”Vie venhe syvälle ja heittäkää verkkonne apajalle”.
Niin Simon vastasi ja sanoi hänelle: ”Mestari, koko yön me olemme tehneet työtä emmekä ole mitään saaneet; mutta sinun käskystäsi minä heitän verkot”.
Ja sen tehtyään he saivat kierretyksi suuren joukon kaloja, ja heidän verkkonsa repeilivät.”
Luuk. 5. 4 – 6. KR 33/38. Simon ja Andreas olivat koko yön kalastaneet. Olematon kalansaalis oli yön aherruksen tulos. Jeesus sanoi Simeonille: ” Vie venhe syvälle ja heittäkää verkkonne apajalle.” Simeon vastasi Jeesukselle: ” Mutta sinun käskystäsi minä heitän verkot.” Huomaa, Sinun käskystäsi minä heitän verkot. Simeon oli kuuliainen Jeesuksen neuvolle. Syvälle viedyt verkot tuottivat tulosta, valtava kalansaalis oli verkoissa.Kalaa oli niin paljon, että verkot repeilivät. Simeonin oli tehtävä, kuten kalastuksen Mestarin opasti. Silloin tuli kalaa…ja paljon.

”Niin he viittasivat toisessa venheessä oleville tovereilleen, että nämä tulisivat auttamaan heitä; ja he tulivat. Ja he täyttivät molemmat venheet, niin että ne olivat uppoamaisillaan.
Kun Simon Pietari sen näki, lankesi hän Jeesuksen polvien eteen ja sanoi: ”Mene pois minun tyköäni, Herra, sillä minä olen syntinen ihminen”.
Sillä kalansaaliin tähden, jonka he olivat saaneet, oli hämmästys vallannut hänet ja kaikki ne, jotka olivat hänen kanssaan,
ja samoin myös Simonin kalastuskumppanit, Jaakobin ja Johanneksen, Sebedeuksen pojat. Mutta Jeesus sanoi Simonille: ”Älä pelkää, tästedes sinä saat saaliiksi ihmisiä”. Ja he veivät venheet maihin, jättivät kaikki ja seurasivat häntä.
Luuk. 5. 7 – 11. KR. 33/ 38.

Tarvittiin apua, toinen vene oli lähellä. Miehet viittasivat toisessa veneessä oleville, että he tulisivat apuun. Molemmat veneet täytettiin, ja kalaa oli paljon. Näin valtava kalansaalis oli saanut kaikki läsnäolija hämmästymään. Toiset rannalla olijat olivat syystäkin hämmästyneitä, Jeesus puusepän poika, tiesi kalastuksesta enemmän, kuin ammatti kalastajat itse. Pietari koki tulleensa nöyryytetyksi. Syntiseksi itsensä tuntenut Simon, sai tunnustuksen jälkeen syntinsä anteeksi, ja Jeesus sanoi Simonielle: ”Älä pelkää, tästedes sinä saat saaliksi ihmisiä.”

Kaikki jättivät veneet ja seurasivat Jeesusta. Kutsu Jeesuksen seuraajaksi oli saatu. Niin Simon, kuin muut rannalla olijat lähtivät Jeesuksen seuraajaksi. Kaikki entinen jätettiin. Miehet olivat tehneet työtään ilman Jeesusta. Työ ei tuottanut tulosta, koska Jeesus puuttui veneestä. Simon kiukutteli Jeesukselle väsyneenä, kuinka hän oli kalastanut koko yön, eikä sintin sinttiä saanut. Jeesus sai tilaisuuden koetella miehen nöyryyttä. Luonteen kuuliaisuus ja nöyryys testattiin. Simon totteli ja vei veneen syvälle. Jeesuksen siunatessa työn saadaan myös kalaa. Simon Pietari oppi, että kuuliaisuuden mukana tulee elämään tarkoitus ja uudenlainen sisältö. Mestarimme Jeesus antaa paljon hyvyyttään. Jeesuksen ohjeiden noudattaminen tuottaa aina hyvän lopputuloksen. Kristuksen siunaama työ tuottaa paljon kaloja, verkot repeilevät ja veneet tulevat täyteen kaloja. On mahdollista jakaa kaloja rannalla tyhjänä oleviin veneisiin.

Jos emme ole Jeesukselle kuuliaisia. Emmekä noudata niitä sanoja, joita Jeesus Sanaksi tullut Jumala Poika meille on antanut. Voimme tehdä väsymykseen saakka hengellistä työtä… tuloksetta. Kalastusohjeita ei ole kysytty Jeesukselta. Kalastajan työ vaatii kärsivällisyyttä. Kalojen tullessa verkkojen luokse, pitää osata olla hiljaa. Meteli ajaa kalat etäälle pyydyksistä. Käy kuten John Bunyan kirjassaan Kristityn vaellus kertoo: ” Te tiedätte, mitenkä kalamies, kun kalaan läksi, kaikki keinot ties. Mut väliin kala onkeen, ota ei, mies turhaan verkotkin ja velat vei. hän kätens` silloin kiven alle töytää, ja koura kalan niskaan kenties löytää.” Kalastaja Simon oli väärässä paikassa väärään aikaan. Jeesus näki, miten surkea tilanne oli. Pietari ei olisi halunnut näin tapahtuvaksi. Pahinta kaikessa oli, Jeesus antoi kalastusohjeet. Nöyryytetty kalastaja oli tuntenut Jeesuksen läsnäolon kiusalliseksi. Jeesuksella oli Jumalana mahdollisuus muuttaa ihmisiä. Pyhän Hengen tehdessä työtään, tulee samanlainen olo, kuin Simon Pietarille, olen epäonnistunut, syntinen ihminen.

Ihmisten kalastajan kutsun saaneen pitää ensin oppia tuntemaan itsensä. Nähtävä, ettei minussa ja minun lihassani ole mitään hyvää. On tultava nöyräksi, Jumalan ja ihmisten edessä. Tämän kaiken sai kalastaja Simon Pietari kokea. Saman pitää kokea myös jokainen, aikamme ihmisten kalastaja. Jokainen uudestisyntynyt kristitty, on evankeliumin levittäjä. Jeesus kutsuu ihmisten kalastajaksi. Evankelioiminen ja evankeliumin levittäminen, vaatii samoja taitoja, kuin kalastuskin. Verkot pitää osata laskea oikein maailman mereen. Pintavesistä harvoin saa kalaa. Pitää laskea verkot syvälle. Syvällä ovat armoa tarvitsevat ihmiset. Synti ja paholainen on ovat saaneet syvyydessä olevat ihmiset, haavoitetuiksi ja rikkinäiseksi. Alas vajonnut ihminen on saatava verkkoon ja nostettava rannalle.

Joskus hiljaisuus on paras kalastuskeino. Kuljetaan rinnalla ihmisenä ja rakastetaan Jeesuksen antamalla rakkaudella. Jeesuksella on rakkautta ja tämä rakastava ilmapiiri parantaa. Avaa vähitellen silmät näkemään paremman elämän mahdollisuuden. Pyhä Henki tekee työtä ja eikä aikaakaan, kunnes rikkinäinen henkilö, kokee olevansa suuri syntinen ja hän pyytää armoa. Syntinen kokee syyllisyyttä, entinen elämä hävettää. Tähän tilanteeseen astuu mukaan Jeesus. Evankeliumin sanan avulla kalastaja johdattaa synnin ja syyllisyyden painaman ihmisen Jeesuksen ristin luokse. Kerrotaan Jumalan Sanan lupauksista, mitä Kristuksella on annettavana ” Särjettyä ruokoa Hän ei muserra, ja suitsevaista kynttilänsydäntä Hän ei sammuta, kunnes Hän saattaa oikeuden voittoon.” Matt. 12: 20. KR 33/38. ” Jos joku tahtoo tehdä Hänen tahtonsa, tulee hän tuntemaan, onko tämä oppi Jumalasta, vain puhunko Minä omiani.” Joh. 7: 17. KR 33/38.” Minä olen maailman valkeus; joka Minua seuraa, se ei pimeydessä vaella, vaan hänellä on oleva elämän valkeus.” Joh. 8:12. KR. 33/ 38.” Totisesti, totisesti Minä sanon teille; jokainen joka tekee syntiä, on synnin orja.” Joh.8: 34. KR 33/38.” Jos siis Poika tekee tiedät vapaiksi, niin te tulette todellisesti vapaiksi.” Joh. 8: 36. KR. 33/38.” Minä olen tullut, että heillä olisi elämän ja yltäkylläisyys.” Joh. 10: 10. KR 33/38.” Minä olen tie, totuus ja elämä; ei kukaan tule Isän tykö muutoin kuin minun kauttani.” Joh. 14: 6. KR 33/38.” Eikä ole pelastusta yhdessäkään toisessa; sillä ei ole taivaan alla muuta nimeä annettu, jossa meidän pitäisi pelastuman.” KR 33/ 38.

Pyhä Henki tekee Elämän leivän, Jeesuksen sanat eläviksi. Syyllinen tunnustaa syntinsä ja hänelle saadaan julistaa synnit anteeksi, Jeesuksen nimessä ja veressä. Jeesuksen veri puhdistaa ja antaa rauhansa. Jumalan valtakuntaan on syntynyt uusi lapsi. Lapsen varttuessa Jumalan perheen sisällä, aikuinen kristitty on valmis lähtemään laskemaan verkkoja. Hän alkaa kalastuksen. Näin Jumalan Sana menee eteenpäin. ” Katiska” on seurakunta. Jumalan lasten perhe, missä jokaiselle opetetaan Raamatun Sanaa. Hoivataan terveeksi ja rakastetaan ehjäksi. Toteutuuko tämä käytännössä? Tilinteon päivänä, olemme vastuussa kaikista tekemisistämme ja tekemättä jättämistä. Molemmat ovat syntejä. Näistä on tehtävä parannus, ettei meitä tuomiopäivänä enää tuomittaisi laiminlyönneistä. Kristityn elämä on vaivannäkemistä ja palvelemista. Oma mukavuus on jätettävä sivuun. Maailmasta tulleet ihmiset tarvitsevat apuamme. Hoito on jätetty kasvaneiden Kristuksen omien tehtäväksi. Meillä jokaisella on oma leiviskä. Kätkemmekö leiviskämme, vai jätämmekö sen Kristuksen käyttöön?

Verkkojen heittäminen on ajankohtaista meillekin. Pitää vain tietää oikeat apajat. Kaikuluotaimen avulla löydämme kalat. Rukous ja Pyhä Henki kristityssä ohjaa oikeaan paikkaan. Meren ulapoille kalastusveneeseen, pitää ottaa Jeesus mukaan. Verkon silmäkoon on oltava sopivan kokoinen. Emme ole pienten siimojen varassa. Aina kalansaalis ei ole yhtä suuri, kuin oli Simon Pietarilla. Kuitenkin jokainen kala on Jumalalle arvokas. Jumalan verkot eivät repeile. Yhdenkään Jeesuksen oman ei tarvitse pudota verkosta. Kristus pitää kiinni, jokaisesta omastaan. Jos me itse emme pyristele pois Kristuksen luota. Veneeseen nostettu kala joskus hyppää takaisin veteen. Kalastajan on seurattava kalojaan, ettei kukaan mene laidalle ja takaisin maailman ulapoille.

” Onko teillä lapset, mitään syötävää?” Jeesus kysyi. Kalastajilla pitää olla syötävää. Kalastetut ” kalat” tarvitsevat Jumalan Sanan ravitsevaa ja terveellistä ruokaa. Kristus seurakunnassa ruokkii jokaista. Kasvaminen alkaa ravinnosta, jota saamme syötäväksi. Voimaa saadaan Sanasta ja Pyhä Hengen voimasta. Ehtoollisessa Jeesus kutsuu osalliseksi, Hänen ruumiistaan ja verestään. Saamme ravita itseämme. Tästä on hyvä jatkaa, murhe ja huolet väistyvät. Armon aurinko paistaa sydämiimme. Saamme olla ylösnousemuksen todistajia. Jeesus kutsuu meitä Hänen seuraajakseen ja ihmisten kalastajaksi. Jeesuksen siimassa on pituutta, se ulottuu pitkälle. Laidan yli hypännyt kala ongitaan takaisin. Pyhä Henki ei jätä ihmistä rauhaan, ennen kuin pois hypännyt palaa takaisin Kristuksen omaksi. Kristus antaa vikuroivan lapsensa uida pitkälle maailmaan. Ihminen on rauhaton maailmassa. Hän tietää missä oli rauhan satama. Mistä saa takaisin kadotetun rauhan? Vielä viimeisillä hetkillään, tällainen pois lähtenyt saa tehdä parannuksen, saa armon pelastettuna lähteä tästä ajasta. Niin kuin ryöväri ristillä, Jeesuksen vierellä sai tehdä. Parasta on tehdä tilit selviksi hyvinä päivinä. Emme tiedä, milloin on lähtöhetki, ja missä olosuhteissa se tapahtuu? Onko enää paluun mahdollisuutta? Mutta tänään on pelastuksen päivä, tänään Jeesus sanoo. ” Tule ja seuraa minua!” Kalastajia tarvitaan, armon aika käy vähiin. Kala-apajat odottava verkkoja. ” Kenet minä saan lähettää? ” Herramme Jeesus Kristus kysyy. Paikataan rikki menneet verkot, vedetään vene kohti ulappaa. Otetaan Jeesus mukaan veneeseen, ja soudetaan…Rannalla olevillekin tulee tehtäviä. Kaloja on suolattava Sanalla. Palkka on kaikille sama, olimme veneessä kalastamassa tai rannalla suolaamassa kaloja. Kaikki työ on yhtä arvokasta. Kunhan teemme työmme Herran kunniaksi ja annamme kiitoksen saaliista Jumalalle. Hänelle kunnia kuuluu, sillä työ on Herramme Jeesuksen antama tehtävä.

@LR.

This entry was posted on 11.4.2018. Bookmark the permalink.