Hyvä omatunto

”Totisesti minä sanon sinulle: tänä yönä, ennenkuin kukko laulaa, sinä kolmesti minut kiellät”.” Matt. 26: 34. KR 33/38.

Matteus kertoo Evankeliumissaan kukolle annetusta tehtävästä. Jeesus oli nauttinut viimeisen ehtoollisen opetuslastensa kanssa. Silloin Jeesus sanoi heille: ”Tänä yönä te kaikki loukkaannutte minuun; Matt. 26: 31.  Niin Pietari vastasi ja sanoi hänelle: ”Vaikka kaikki loukkaantuisivat sinuun, niin minä en koskaan loukkaannu”.

Pietari oli mielestään, niin hyvä opetuslapsi, ettei hän loukkaannu Jeesukseen. Kaikki toiset loukkaantuvat, ennen häntä. Pietarilla oli omasta mielestään niin vahva luonne, hän päihittää kaikki toiset. Pietarin kuvitelmat itsestään olivat korkeat. Jeesus pudotti Pietarin ”maanpinnalle” sanomalla: ”Totisesti minä sanon sinulle: tänä yönä, ennenkuin kukko laulaa, sinä kolmesti minut kiellät”.” Matt. 26: 34. KR 33/38. Pietari oli itsevarma, hän tuskin kuuli näitä Jeesuksen sanoja.

Pietarin usko, eikä meidän kenenkään usko, anna aihetta ylpeilyyn. ”Sillä minä tiedän, ettei minussa, se on minun lihassani, asu mitään hyvää. Tahto minulla kyllä on, mutta voimaa hyvän toteuttamiseen ei;
sillä sitä hyvää, mitä minä tahdon, minä en tee, vaan sitä pahaa, mitä en tahdo, minä teen.”
Room. 7. 18 – 19. KR 33/38.

Meidän on nöyrästi tunnustettava, ettei minussa ja minun lihallisessa luonnossani, ei ole mitään hyvää. Syntinen luontomme on peritty ensimmäisiltä ihmisiltä. Kaikki heidän jälkeensä maailmaan tulleet ihmiset ovat perineet syntisen luonnon. Pietari oli saanut olla Jeesuksen seurassa ja kuulla Hänen opetustaan. Pietarin oivallus ei ollut huono. Toiset saavat loukkaantua Jeesukseen, hän ei loukkaannu. Pietari rakasti suuresti Jeesusta. Ymmärrettävää on, ettei rakastamaansa henkilöön voi loukkaantua.

Jeesus oli sanonut jo Pietarille, että Pietari kieltäsi Jeesuksen. Pietari edelleen itsevarmana jatkaa. ”Vaikka minun pitäisi kuolla sinun kanssasi, en sittenkään minä sinua kiellä”. Samoin sanoivat myös kaikki muut opetuslapset.” Matt. 26: 35.

Ennen tätä episodia, monet ihmiset olivat jo loukkaantuneet Jeesukseen. Eikä outoa ole meidänkään aikanamme, että joku loukkaantuu Jeesukseen. Pahempaa kuin loukkaantuminen, on Jeesuksen kieltäminen. Pietari oli valmis jopa kuolemaan Jeesuksen kanssa, mutta hän ei kieltäisi Jeesusta. Hän oli saanut toiset opetuslapset samoihin ajatuksiin. Opetuslapset olivat nyt täysin sokeutuneita. He eivät käsittäneet, minkä tulikasteen läpi, Jeesus hetkeä myöhemmin menisi. Se olisi, Pietarille niin kuin toisillekin opetuslapsille, täysin mahdoton koetus. He eivät vielä olleet päässeet sisälle Jeesuksen aiemmin kertomiinsa tapahtumiin. Kaikki opetuslapset ajattelivat ihmisen näkökulmasta tulevia tapahtumia.

Jeesuksen kieltäminen Jumalan Poikana ja maailman Vapahtajana, on tavanomaista. Ihminen joka elää vielä vieraana Jeesukselle, ei käsitä mitä Jeesus on ja oli. Tänäkin aikana Jeesus on joillekin historiallinen henkilö, joka on elänyt maanpäällä. Toiset pitävät Häntä profeettana. Joidenkin mielestä Jeesusta ei ole koskaan ollutkaan. Jeesus on heille satuolento. Näin ihmiset kieltävät Jeesuksen olemassaolon.

Kieltämistä on pitää myös halpana, se sovitustyö, jonka Jeesus teki meidän jokaisen puolesta. Kristuksen uhrikuolema, meidän syntiemme sovitukseksi, on kaikkein suurinta, mitä ikinä ihmiselle on tehty. Jumala armo ja rakkaus tulivat näkyviin, Jeesuksessa Kristuksessa. Miten paljon on meitä, jotka kiellämme tämän tosiasian?

Paljon on myös meitä, jotka olemme saaneet löytää uskon armolahjan. Olemme saaneet kokea, ettei ole suurempaa ihmettä, kuin saada kaikki menneisyyden synnit ja pahat tekomme anteeksi. Se on suurta rakkautta. Meille, ei tämä armo kuuluisi, olemme niin pahasti rikkoneet Jumalan tahtoa vastaan. Rikoksemme Jumalaa vastaan ansaitsisi kuolemantuomion. Jumala ei kuitenkaan tahdo yhdenkään ihmisen kuolemaa, siksi Hän uhrasi ainokaisen Poikansa Jeesuksen Kristuksen. Saat armon Kristuksessa. Vieläkö kiellät sinä Jeesuksen?

Sillä Jumala oli Kristuksessa ja sovitti maailman itsensä kanssa eikä lukenut heille heidän rikkomuksiaan, ja hän uskoi meille sovituksen sanan.
Kristuksen puolesta me siis olemme lähettiläinä, ja Jumala kehoittaa meidän kauttamme. Me pyydämme Kristuksen puolesta: antakaa sovittaa itsenne Jumalan kanssa. Sen, joka ei synnistä tiennyt, hän meidän tähtemme teki synniksi, että me hänessä tulisimme Jumalan vanhurskaudeksi
.” 2. Kor. 5. 19 – 21. KR 33/38.

Jeesuksen kärsimystie alkoi. Monien vaiheiden jälkeen, Pietari oli lämmittelemässä nuotiolla. Pietarin lähellä olleet henkilöt alkoivat kysellä, tunsiko Pietari Jeesuksen? Itsevarmuus oli Pietarista kadonnut. Hän ei rohjennut tunnustaa tuntevansa Jeesusta. Hän ei edes ymmärtänyt, kenestä Jeesuksesta puhutaan. Hän toiselle valalla vannoen, sanoi: ” En edes tunne koko miestä.” Vielä toisia tuli Pietarin luokse ja väittivät Pietarille, että kielimurre jo paljastaa, että Pietari oli Jeesuksen seuralaisia. Pietari kiivastui, ja edelleen väitti, ” ettei edes tunne koko miestä.” Kukko astui näyttämölle. Pietari oli kolmesti kieltänyt Jeesuksen ja kukko lauloi, niin kuin Jeesus oli edeltä sanonut. Nyt Pietari muisti, mitä Jeesus oli hänelle sanonut. ”Totisesti minä sanon sinulle: tänä yönä, ennenkuin kukko laulaa, sinä kolmesti minut kiellät”.” Matt. 26: 34. KR 33/38. Itsevarma Pietari murtuu ja itkee, hän oli kieltänyt Jeesuksen.

On parempi murtua ja itkeä syntejään. On parempi tehdä parannus heti, huomattuaan rikkoneensa Jumalan tahtoa vastaan. On parempi katua ja pyytää anteeksi heti, ettei synti kasva suuremmaksi. Silloin kun omantunnon ” kukon” ääni, ilmoittaa sinulle lankeemuksesta, silloin parasta nöyrtyä pyytämään anteeksi. Murtuminen ja nöyrtyminen ei ole heikkouden merkki. Se on merkki, että omatuntosi on terve ja ilmoittaa milloin mennään väärälle polulle. Koska nöyrät saavat armon ja synnit anteeksi Jeesuksen nimessä ja veressä. Golgatan täytetyn työn ansioista.

”Ja pidän sen toivon Jumalaan, että on oleva ylösnousemus, jota nämä itsekin odottavat, sekä vanhurskasten että vääräin.
Sentähden minä myös ahkeroitsen, että minulla aina olisi loukkaamaton omatunto Jumalan ja ihmisten edessä.”
Apt. 24. 15 – 16. KR 33/ 38.

”Autuaita ovat puhdassydämiset, sillä he saavat nähdä Jumalan.” Matt. 5: 8. KR 33/38.

”Lähellä on Herra niitä, joilla on särjetty sydän, ja hän pelastaa ne, joilla on murtunut mieli.” Ps. 34: 19. KR 33/38.

@LR

This entry was posted on 25.6.2018. Bookmark the permalink.