Oletko valmis palvelukseen?

 

”Ja minä sanon sinulle: sinä olet Pietari, ja tälle kalliolle minä rakennan seurakuntani, ja tuonelan portit eivät sitä voita.” Matt. 16: 18. KR 33/38.

Pietari oli opetuslapsista antautunein Jumalan valtakunnan työlle.
Hän luotti itseensä. Lähtökohtana oli oma voima, oma päättäväisyys, rohkeus, viisaus, kunnianhimo.
Pietarin piti oppia, mikä on oikea motivaatio, vaikutin Jumalan valtakunnan työssä, minkä varassa voi tehdä hengellistä työtä. Jumala laittoi Pietarin teho kurssille. Pietari kävi ”Hiilivalkeaksi” nimetyn koulun.

Ensimmäisellä luokalla hän istui yössä kylmissään, orpouden tunne sydämessä, hän oli keskellä vihamielisiä ihmisiä. Hänen rohkeus oli pettänyt, mihin hän luotti se sortui. Kylmyys oli ympärillä eikä hiilivalkea edes anna lämpöä. Pietarin oma lujuus osoittautui vääräksi.
Omassa voimassa yksin jääneenä Pietari ei olekaan enää mitään. Hän huomaa olevansa pelkuri raukka. Hän tuntee itsensä täysin luuseriksi. Kukko kun kiekuu, ihmiset nauravat ympärillä ja pilkkaavat häntä. Jeesus kääntyy katsomaan häntä. Jeesuksen katse uppoaa syvälle Pietariin ja näkee läpi. Pietari on hengellisesti ja moraalisesti alaston. Hänet valtaa häpeä, jonka syvyyttä ei voi kuvailla. Pietarin ajatuksissa liikkuu, olen yksin eksyksissä, aivan hukassa läpivalaistuna. Hän lähtee pakoon, epätoivoisena itku kurkussa.
Tällä luokalla hän oppi, ettei omaan voimaan voinut luottaa. Vakaumus, joka oli oma ja jonka hän luuli lujaksi, se ei kestänyt. Usko, jota hän kehui lujaksi ja jota toisetkin piti lujana, ei kestänytkään, tässä tilanteessa, kun pimeys on kaiken yllä. Kaikki sortuu omavoimaisuudessa.

Jumalan tehtäviin ei ryhdytä käymällä jokin maallinen koulu, mistä saadaan arvosanat ja läpäistään tentti, missä mitataan oma viisaus, oma kunnianhimo, oma uskollisuus olla Jeesuksen seuraaja.

Pietari luuli olevansa Jumalalle otollinen mies, mutta hän ei läpäissyt edes ensimmäistä luokkaa. Pietari piti itseään parhaimpana uskovana, mutta nyt hänet oli testattu ja todettu luokalle jääneeksi.
Jumala ei jätä asioita puolitiehen. Hänen toisen luokan koulutus alkaa tästä ja sekin on vain suurta armoa, että toiselle luokalle pääsee.

Toisella oppivuodelle lähdetään täysin pohjalta. Hiilivalkea sytytetään uudelleen. Sytyttäjä on Jeesus Kristus. Jeesus paistaa hiilloksilla kalaa ja kutsuu opetuslapsensa syömään. Syödessä Hän neuvoo, kuinka saadaan kunnon kalansaaliita. Pääajatus on, kalaa tulee, jos Jeesus saa olla johtamassa kalastusta. Pietari on nyt hiljaa, tai ei ainakaan suupalttina äänessä. Pietari ei valita, hän on hiljaa ja odottaa.

”Kun he olivat syöneet, Jeesus sanoi Simon Pietarille: ” Simon, Johanneksen poika, rakastatko sinä minua enemmän kuin nämä toiset?” Joh. 21:15.

Pietari sanoo rakastavansa, hän ei sano kuitenkaan rakastavansa enempää, kuin toisetkaan.
Hänen uhonsa, joka ennen oli, on mennyt. Pietari oli muuttunut nöyräksi. Nyt nöyrtyneenä Pietari saa tehtävän: ” Ruoki minun karitsoitani.”
Jeesus kysyy kolmesti Pietarilta, rakastaako tämä häntä. Näin Pietari saa kolme kertaa mahdollisuuden peruuttaa lausumansa ” en tunne sitä miestä” ja näin hän saa aloittaa alusta, ja menneisyys pyyhitään pois. Nöyrtynyt palvelija saa lisätehtäviä:” Kaitse minun lampaitani.” ja ”Ruoki minun lampaitani.” Nämä kaikki kolme tehtävää ovat erilaisia mutta ne ovat keskeisiä Kristuksen seurakunnan paimenen tehtäviä.

Toisen luokan oppimäärän tarkoitus on opettaa, että ainoa kestävä perusta hengellisen työn
suorittamiseen on rakkaus Jeesukseen. Kiintymys, uskollisuus ja lojaalisuus Jeesukseen.
Kiintymys ei saa kohdistua itseen, ei kehenkään ihmiseen, ainoastaan Jeesukseen. Ylösnousseeseen Vapahtajaan, Jumalan Poikaan. Vain näillä eväillä mennään eteenpäin.
Jokaisen Jumalan valtakunnan työntekijän on sytyttävä palamaan ensi rakkautta. Tietää, mitä Jeesus on tehnyt hänen puolestaan ja Jeesuksen tulee saada vastarakkautta.

Mikäli lähdetään työhön ja tahdotaan näyttää maailmalle ja toisille ihmisille, kuinka tässä tehdään työtä, olen sentään jotakin. Käynyt Raamattukoulun, elät valtavassa näyssäsi ja kuinka kunnianhimoisesti, menet läpi vaikka harmaan kiven. Tällaisilla ajatuksilla varustettu työntekijä on vielä ekaluokkalainen. Jos osoitat että olet valmis Jumalan valtakunnan työhön, sinun on kyettävä osoittamaan, että olet kahdesti käynyt jo läpi ”hiilivalkea” luokat.

Emme voi edetä oman tahtomme mukaan, mutta lohduttaa tieto, että Jumalalla on suunnitelma jokaista omaansa varten. Hän kouluttaa jokaisen omalla tavallaan. Jos syy, miksi teet evankeliumin julistustyötä, ei ole täysin kunnossa Herra Jeesus laittaa sen kuntoon.

Pyhä henki on vuodatettu sydämeesi, Jeesus antaa sen ensi rakkauden, joka pitää suunnan oikeana, elät tarpeeksi lähellä Jeesusta Kristusta. Hän opastaa ja neuvoo ja on vieressäsi. Jumalan antamassa viisaudessa Jeesus johdattaa sinua eteenpäin. Jeesus antaa Pyhän hengen voiman, että näkysi toteutuu. Oma voima ja uho ovat menneisyyden kaukaisia muistoja.

Mietin tätä kirjoittaessani, olenko minä jo käynyt nämä koulutusvaiheet läpi? Nyt saat sinä lukijani tutkailla omaa koulutustasi, missä vaiheessa olet? Joko olet koulusi käynyt ja valmis palveluksen työhön? Jeesusta rakastaen ja Hänelle kunniaa tuottaen. Koen, vielä on koulutus kohdallani keskeneräistä.

”Ottaos Herra, mun käteni heikot, Suo niiden palvella sua. Vie viinitarhaasi työhön, ja siellä kasvata armossa mua. Sinua vain palvelen ain. Onnen ja vapauden mä luonasi sain. Ottaos myös minun huuleni, Herra, kaikille kertoa suo: Vain Sinun ristisi juurella virtaa Rauhan ja autuuden vuo. Sinua vain palvelen ain. Onnen ja vapauden mä luonasi sain. Syömmeni, kaikkeni, myös ota vastaan, Kallehin Armahtajain. Tahtosi tietä mua johdata täällä Korvessa kulkiessain. Sinua vain palvelen ain. Onnen ja vapauden mä luonasi sain.”

Göte Starandsjö 1916 – Suomennos. Vali Kunnas 1902 – 1955.

@ LR

This entry was posted on 18.10.2018. Bookmark the permalink.