Keveä kuorma

”Ja joka ei ota ristiänsä ja seuraa minua, se ei ole minulle sovelias.” Matt. 10: 38. KR 33/38.

Raamattu, Jumalan sana, ei ole huolimattomasti lausuttujen sanojen kirja. Kaikki sanat, jotka Raamattuun on kirjoitettu, ovat kultaakin kalliimpia sanoja. Ne ovat sanoja, joissa on Henki ja Elämä. ” Ja joka ei ota ristiänsä ja seuraa minua, se ei ole minulle sovelias.” Tämä kertoo ristin ottamisesta ja kantamisesta. Kuka on sovelias Jeesuksen seuraaja?

Mielikuviin nousee raskas puinen risti. Onko Jeesuksen seuraajan otettava raskas taakka, ollakseen sovelias Jeesuksen seuraaja? Monesti kuulee sanottavan, on annettu raskas risti, silloin kun on ongelmia tai vastoinkäymisiä elämässä. Jokainen voi miettiä, mitä tämä vahva kielikuva sisältää?
”Ja kantaen itse omaa ristiänsä hän meni ulos niin sanotulle Pääkallonpaikalle, jota kutsutaan hebreankielellä Golgataksi.” Joh. 19: 17. KR 33/38.

Ristiinnaulitseminen on raaka teloitustapa, siitä ei voi puhua kevyesti. Eikä Jeesus tarkoita, että jokaisen Hänen seuraajansa tulisi antaa itsensä teloitettavaksi. Jos Jeesus ei olisi suostunut Isän Jumalan tahtoon. Jos Hän olisi Pilatuksen edessä puolustanut itseään ja tunnustanut olevansa syytön. Maaherra kyllä odotti, että Jeesus luovuttaa ja tunnustaa syyttömyytensä. Hän olisi välttynyt ristin kuolemalta, mutta Jumalan ihmiskunnan pelastussuunnitelma olisi tuhoutunut. Jeesus tiesi, minkä vuoksi Hän on tullut maailmaan. Isä odotti Pojaltaan tätä hetkeä.

”Vaan tyhjensi itsensä ja otti orjan muodon, tuli ihmisten kaltaiseksi, ja hänet havaittiin olennaltaan sellaiseksi kuin ihminen.” Fil. 2: 7. KR 33/38.
”Vaan alensi itsensä, otti orjan muodon päällensä ja tuli muiden ihmisten vertaiseksi.” Fil. 2:7. BIB. 1776.

Jeesus suoritti sovitustyön, ja tie Jumalan yhteyteen on auki. Risti ja hauta ovat tyhjiä. Jeesus on noussut ylös kuolleista, esikoisena kuoloon nukkuneista. Hän nousi ylös taivaaseen ja istuu Isän Jumalan oikealla puolella. Hän lähetti toisen Puolustajan, Pyhän Hengen olemaan meidän kanssamme. Pyhän Hengen kasteen opetuslapset saivat ensimmäisenä helluntaipäivänä. Yksimielinen rukous ja yhdessä oleminen, päättyivät riemulliseen Pyhän Hengen sateeseen. Jeesuksen lupaus täyttyi. Opetuslapset saivat uuden voiman. Voiman vaikutukset näkyivät selkeästi Pietarista. Hän aloitti saarnansa ja 3000 ihmistä tuli uskoon. Pietarin ei tarvinnut käyttää keinoja ja konsteja, saadakseen ihmiset Jeesukseen uskoviksi. Pyhä Henki teki sen ja tekee edelleen. Ihmiset tulivat Pietarin saarnan vaikutuksesta tietoiseksi syntisyydestään ja tekivät parannuksen. Tahtoivat aloittaa uuden elämän Jeesuksen seuraajana. Ihminen ei käännytä, eikä pelasta, jos näin olisi, kaikki olisivat jo uudestisyntyneitä uskovia. Evankeliumia ja sanomaa pelastuksesta, on saarnattu vuosisatoja. Vain, Jeesus, ja Pyhä Henki saavat aikaan mielenmuutoksen.

Syntyi ensimmäinen seurakunta, uloskutsuttujen joukko. Heitä ” nimiteltiin” kristityiksi, aluksi se oli pilkkanimi. Nyt kaikkia kristinuskoon kuuluvia sanotaan kristityiksi. Kaikki kristityt eivät ole Jeesuksen seuraajia. Kristityn nimi ei vielä pelasta ihmistä, eikä tee ihmisestä uudestisyntynyttä Jeesukseen uskovaa.

Monet kantavat ristiä kaulassaan. Onko tämä kristityn ristin kantamista? Jeesuksen ollessa maanpäällä, Hän jakoi mielipiteitä, puolesta ja vastaan. Hän oli aikansa toisinajattelija. Alkuseurakunnan Kristukseen uskovat, kokivat pilkkaa ja vainoa. Jeesus sanoo. ”Muistakaa se sana, jonka minä teille sanoin: ’Ei ole palvelija herraansa suurempi.’ Jos he ovat minua vainonneet, niin he teitäkin vainoavat;” Joh. 15: 20. KR 33/38.

Kristukseen uskovat ovat kautta aikojen olleet vainon ja pilkan kohteena. Miksi näin on? Koska, ei ole Kristukseen uskova, Herraansa suurempi. Jos Jeesusta pilkattiin, samoin Kristuksen omia pilkataan. Ristin kantaminen, on omalle minälle kuolemista. Ihmisen ylpeyden ja itsekkyyden on kuoltava. Uskovan tie on itsensä kieltämistä, ja Kristuksen seuraamista. Kuolema on oman elämän kadottamista. Tilalle on tultava Kristuksen elämä, ja Pyhä Henki tulee sydämeen asumaan. Tehtäväksi tulee toteuttaa rakkauden kaksoiskäskyä. ” Rakasta lähimmäistä, niin kuin itseäsi.” Kristuksessa täyttyivät kaikki lait ja käskyt. Ristin kantaminen on toisten kuormien kantamista. Vanhan Liiton lait kiteytyvät 10 käskyyn ja Uuden Liiton, suurin käsky on rakkauden kaksoiskäsky. Uusi Liitto ja Vanha Liitto sinetöitiin Golgatalla yhdeksi Liitoksi. Armoliitoksi.

”Hän vastasi ja sanoi: ”Rakasta Herraa, sinun Jumalaasi, kaikesta sydämestäsi ja kaikesta sielustasi ja kaikesta voimastasi ja kaikesta mielestäsi, ja lähimmäistäsi niinkuin itseäsi.” Luuk. 10: 27. KR 33/38. ”Älä kosta äläkä pidä vihaa kansasi lapsia vastaan, vaan rakasta lähimmäistäsi niinkuin itseäsi. Minä olen Herra.” 3. Moos. 19: 18. KR 33/ 38.”Sillä kaikki laki on täytetty yhdessä käskysanassa, tässä: ”Rakasta lähimmäistäsi niinkuin itseäsi.” Gal. 5: 14. KR 33/38. ”Vaan jos täytätte kuninkaallisen lain Raamatun mukaan: ”Rakasta lähimmäistäsi niinkuin itseäsi”, niin te hyvin teette.” Jaak. 2: 8. KR 33/38.

Ihmisen hyvätkin teot murskaantuvat Jumalan Sanan edessä. Pahat teot, rikokset, ja tekemättä jättämiset, annetaan anteeksi, Jeesuksen nimessä ja veressä. Hyvätkin teot ovat kevyitä Jumalan edessä. Ihminen ei omilla hyvillä teoillaan voi pelastua. Yksikään ihminen ei ole synnitön, ja hyvä Jumalan silmissä. Olemme kaikki syntisiä ja tarvitsemme armoa. Jumalan armo ei ole riippuvainen meistä. Meidän hurskautemme on Jumalan silmissä, kuin saastainen vaate. Armosta saamme pelastuksen, ja se on suuri Jumalan rakkauden osoitus meille syntisille.

”Sillä hän on meidän Jumalamme, ja me olemme kansa, jota hän paimentaa, lauma, jota hänen kätensä kaitsee. Jospa te tänä päivänä kuulisitte hänen äänensä. Ps. 95: 7. KR 33/38.

”Vaikka pahat tekomme todistavat meitä vastaan, tee työsi, Herra, nimesi tähden; sillä meidän luopumuksemme ovat monet, sinua vastaan me olemme syntiä tehneet.” Jer. 14: 7. KR 33/38.

”Kaukaa ilmestyy minulle Herra: ”Iankaikkisella rakkaudella minä olen sinua rakastanut, sentähden minä olen vetänyt sinua puoleeni armosta.” Jer. 31:3. KR 33/38.

”Kristuksen puolesta me siis olemme lähettiläinä, ja Jumala kehoittaa meidän kauttamme. Me pyydämme Kristuksen puolesta: antakaa sovittaa itsenne Jumalan kanssa.” 2. Kor. 5:20. KR 33/38.

Kadotetaan vanha elämä Kristuksen armon mereen, ja Kristuksen vereen. Annetaan Pyhän Hengen tehdä uutta luova työnsä meissä. Saamme menneen elämän painolastin pudottaa ristinjuurelle. Sieltä virtaa rauha särkyneisiin sydämiin. Synti ja syntielämä särkee ihmisen mielen ja sielun, mutta Jeesus Kristus on meidän parantajamme ja eheyttäjämme. Kristus-kalliolla on turvapaikka. Ankkuroidaan elämä lujasti Kristukseen. Kiinnitetään katse Kristukseen, silloin emme eksy, emmekä huku. Kun kristityn on nimi, tee siksi minut kokonaan. Silloin, olemme kristittyjä sanan täydessä merkityksessään. kaulassa oleva risti ei ole vain pelkkä symboli kristitystä. Rististä tulee toivon ankkuri. pelastukseen johtavan tien opaste. ”Sillä sana rististä on hullutus niille, jotka kadotukseen joutuvat, mutta meille, jotka pelastumme, se on Jumalan voima.” 1. Kor. 1: 18. KR 33/ 38.

Pidetään mielessä Jeesuksen ohjeet. ”Ja joka ei ota ristiänsä ja seuraa minua, se ei ole minulle sovelias.” Matt. 10: 38. KR 33/38. ”Sillä rakkaus Jumalaan on se, että pidämme hänen käskynsä. Ja hänen käskynsä eivät ole raskaat.” 1. Joh. 5:3. KR 33/38.
”Sillä minun ikeeni on sovelias, ja minun kuormani on keveä.” Matt. 11: 30. KR 33/ 38.

@LR

This entry was posted on 6.10.2019. Bookmark the permalink.