Varautuneet ja varomattomat

”Jo on hetki teidän unesta nousta; sillä pelastus on nyt meitä lähempänä kuin silloin, kun uskoon tulimme.” Room. 13: 11. KR 33/38.

Uni ongelmista kärsiville järjestetään unikouluja. Unikoulussa etsitään tapoja, miten unettomuus kierteen saa katkaistua ja nukkumisesta tulisi rauhallista ja virkistävää. Apostoli Paavali ei suosittele unikouluja. Päinvastoin hän kehottaa heräämään unesta.

Kirjeessään roomalaisille Paavalin ajatuksena on hengellinen herääminen. On aika herätä synnin unesta. Unettavasta elämäntavasta, joka kapinoi Jumalan sanaa vastaan. Paholainen tuudittaa herkästi uneen. Sen vuoksi jo kristityksi tullutkin tarvitsee välillä herättämistä. Torkkuva kristitty tai jo uneen vaipunut kristitty on vaarassa.

Tänne maanpäälle syntynyt kantaa ensimmäisten ihmisten syntiin taipuvaisia geenejä. Perisynti ja sen mukana tuleva Jumalan sanan vastainen elämä jatkuu. Syntiinlankeemus ei päättynyt Eedenin paratiisin tapahtumiin. Kaikkien aikojen kaikki ihmiset lankeavat syntiin. Valitessaan hyvän tai pahan, tietäessään mikä on oikein ja mikä väärin, ja tahallaan valitaan paha… silloin tehdään syntiä Jumalan sanaa vastaan. Hyvän- ja pahatiedon puu kulkee mukanamme. Omatunto herää rikottaessa Jumalan sanan totuuksia. Miten herännyt omatunto rauhoitetaan?

Jumalan sanassa ei ole osoitetta ” Vesikampaamoon.” Osoite on, yksin uskosta, yksin armosta Kristuksen ristintyö… Golgatan uhrikuolema on syntiensovitus. Miten suhtaudut Kristuksen sovitustyöhön ja ansiottomaan armoon ratkaisee syntiongelman? Jokainen henkilökohtaisesti ratkaisee suhteensa Kristuksen armotyöhön, sitä eivät toiset ihmiset ratkaise toistensa puolesta. Kenelläkään ei ole valtakirjaa annettu toisen puolesta ratkaista, missä vietät elämän tämän elämän päättyessä?

Raamatun sanan mukaan, ei ole kuin kaksi vaihtoehtoa, jotenka ei luulisi olevan vaikeaa tehdä valintaa. On ikuinen elämä Jumalan Taivaassa tai ikuinen ero ja toinen kuolema kadotuksessa. Jumalan tahto on, ettei yksikään joutuisi tuohon vaivanpaikkaan. Sen vuoksi Hän lähetti Poikansa Jeesuksen Kristuksen uhriksi ja syntiemme sovitukseksi. Jumala rakastaa syntisiä ihmisiä. Hän on armollinen ja laupias Jumala. Jumalan armo on pyhää ja kallista armoa. Kutsuva armo tekee työtä, ja näyttää synnin ja armahduksen. Kannattaa olla kuuliainen Kristuksen valmistamalle lunastukselle. Syntinsä anteeksi saanut, Kristuksen kalliilla verellä lunastetut pääsevät Jumalan valtakuntaan sisälle. Syntiset ja armotarjouksen hylänneet jäävät ovien ulkopuolelle.

”Silloin taivasten valtakunta on oleva tällainen. Oli kymmenen morsiusneitoa, jotka ottivat lamppunsa ja lähtivät sulhasta vastaan. Viisi heistä oli tyhmää ja viisi viisasta. Tyhmät ottivat lamppunsa mutta eivät varanneet mukaansa öljyä. Viisaat sitä vastoin ottivat lampun lisäksi mukaansa öljyastian. Kun sulhanen viipyi, heitä kaikkia alkoi väsyttää ja he nukahtivat. Mutta keskellä yötä kuului huuto: ’Ylkä tulee! Menkää häntä vastaan!’ Silloin kaikki morsiusneidot heräsivät ja panivat lamppunsa kuntoon. Tyhmät sanoivat viisaille: ’Antakaa meille vähän öljyä, meidän lamppumme sammuvat.’ Mutta viisaat vastasivat: ’Emme me voi, ei se riitä meille kaikille. Menkää ostamaan kauppiailta.’ Mutta kun he olivat ostamassa öljyä, sulhanen tuli. Ne, jotka olivat valmiit, menivät hänen kanssaan häätaloon, ja ovi suljettiin. Jonkin ajan kuluttua toisetkin saapuivat sinne ja huusivat: ’Herra, Herra, avaa meille!’ Mutta hän vastasi: ’Totisesti, minä en tunne teitä.’ ”Valvokaa siis, sillä te ette tiedä päivää ettekä hetkeä.” Matt.25: 1 – 13

Jos viisaita neitsyitä alkoi vaivata uni, silloin meistä kukaan ei ole tarpeeksi vahva uskossaan, etteikö meitäkin alkaisi väsyttää odottaessamme sulhasemme Jeesuksen Kristuksen paluuta. Monet sanovatkin, että onhan Kristuksen paluusta kerrottu vuosisatoja, eikä mitään ole tapahtunut. Kristuksen paluuta ja Kristuksen omien ylös ottoa ei tiedä kukaan, ainoastaan Isä Jumala tietää ajankohdan, milloin Kristus tulee. Odottavien aika tulee pitkäksi. Kristus Jeesus nousi Isän luokse tekemään meille häävalmisteluja. Takaisin Isän luokse mennyt Kristus lupasi tulla takaisin, Hän tulee lupauksensa mukaisesti. Hän ei petä lupauksiaan. Hän ei ole niin kuin me ihmiset olemme. Meiltä helposti lupaukset jäävät täyttymättä.

Uskossa eläminen ei ole hetken kestävä tunne. Tunteet vaihtelevat ja tunteisiin ei voi luottaa. Pyhän Hengen tullessa sydämeen, Kristuksen antama rauha kestää. Tunteiden pohjalle rakennettu usko alkaa helposti väsyttää. Monien usko on jämähtänyt paikalleen. On sen verran uskonkipinää, että muodollisesti voidaan näyttää Kristuksen seuraajalta. Teot ja puheet kertovat enemmän uskosta, kuin se miten usein istumme kirkon penkissä. Kristitty on viides evankeliumi ja tätä evankeliumia uskosta osattomat lukevat. Olemmeko Kristuksen kirjeenä tälle maailmalle? Tuoksummeko Kristukselle? Joutuuko maailmassa oleva ihminen toteamaan, ” tuollaisia ne uskovat ovat, eivät ne siinä uskossaan pysy.” Koska elämän ja uskon vaelluksessa on ristiriitaa. Tätä saa säikähtää jokainen kristityksi itseään sanova, ettei Jumalan nimi tule pilkatuksi.

Vertausta viisaista ja tyhmistä neitsyistä ei ole turhaan kirjoitettu luettavaksemme. On valvottava, vaikka Kristus viipyy. On pidettävä uskon lamppu palavana. Pyhän Hengen tulen palaessa lampussamme voimme nukkua yömme rauhassa. Herra Jeesus Kristus antaa omilleen heidän nukkuessaankin. Pyhä Henki rukoilee meissä, sanomattomilla huokauksilla. Usko on vanhurskautta, syyttömäksi julistetun, rauhaa ja iloa Pyhässä Hengessä.

Jeesuksen puhe viisaista ja tyhmistä neitsyistä ei ole leppoisaa saarnaa. Hän ei tyynnyttele kuulijoitaan. Jeesuksen puhetta ei voi lieventää, sillä tämä on vakava varoitus kaikille Kristuksen seuraajille kaikkina aikoina. Idea on tämä, pitäkää varanne, vaikka ette tiedä milloin Hän palaa, niin tehkää se mikä teiltä odotetaan. Raamatussa on paljon ohjeita, miten Kristuksen seuraajan tulee elää. Raamattu kertoo Jumalan rakkaudesta ja hyvyydestä. Tänä aikana tunnemme liian huonosti, mitä Jeesus Kristus ajattelee. Jeesuksen syntymästä ja kuolemasta kerrotaan saarnoissa ja puheissa, niitä ei voi väheksyä, mutta tunnemmeko Kristusta. Kirjailija C.S. Lewis ilmaisi sen hyvin: ”Ennen vanhaan oli ihmisiä, jotka olivat niin kiinnostuneita todistamaan Jumalan olemassaolon, etteivät he välittäneet ollenkaan Hänestä itsestään… ikään kuin armollisella Herrallamme ei olisi mitään muuta tekemistä kuin olla olemassa!”

Mitä tahtoo vertaus viisaista ja tyhmistä neitsyistä sanoa ajallemme? Viisaat olivat varautuneet, että elämässä tulee yllätyksiä ja viivytyksiä. Tyhmät pitivät elämää helppona, eivät huomioineet matkan pituutta ja ajan pituutta. Yksi päivä Herran edessä on kuin tuhat vuotta ja tuhat vuotta kuin yksi päivä. ” Mutta tämä yksi älköön olko teiltä, rakkaani, salassa, että ”yksi päivä on Herran edessä niinkuin tuhat vuotta ja tuhat vuotta niinkuin yksi päivä.” 2. Piet. 3:8. Odottaessa uni yllättää ja polttoaine loppuu. Siksi on valvottava ja pidettävä uskon lamppu palavana. Jeesus opettaa, että Jumalan valtakunnan kansalainen ei voi olla hereillä toisen puolesta, jokaisella on itsellä vastuu itsestään. Et voi kerätä Pyhän Hengen voimaa varalle. Jokaisena päivänä on oltava avoin Kristukselle ja pidettävä suhde kunnossa Häneen. Saakoon Pyhä Henki tehdä työtään meissä ja olkaamme uskollisia sillä paikalla mihin meidät on asetettu. Jeesus Kristus tulee kerran kunniassaan ja kirkkaudessaan ja kaikkien polvien on notkistuttava Hänen edessään. Kaikkien on tunnustettava, että Jeesus Kristus on Herra. Valvominen on sitä, että tunnustamme jo nyt, että Jeesus Kristus on Herrani ja Vapahtajani. Aamen.

@LR

This entry was posted on 16.7.2020. Bookmark the permalink.