Pyhä Henki tuulessa ja tulessa

”Vaan, kun Pyhä Henki tulee teihin, niin te saatte voiman, ja te tulette olemaan minun todistajani sekä Jerusalemissa että koko Juudeassa ja Samariassa ja aina maan ääriin saakka.” Apt. 1: 8. KR 33/ 38

Jeesus on kärsinyt kaikkien aikojen kaikkien ihmisten rikokset ja synnit ristillä. Hän on uhrannut itsensä viattomana uhrina. Hän toteutti Jumalan tahdon ja purki erottavan väliseinän Jumalan ja ihmisten väliltä. Hän ristin kuolemallaan lunasti ihmiset kadotustuomiolta. Eedenin paratiisissa ensimmäiset ihmiset lankesivat ottamaan hedelmän kielletystä puusta. Tämän tottelemattomuuden seurauksena langetettiin ihmisten päälle kuolemantuomio. Yksi hedelmä ja kuolemantuomio. Tuntuu kohtuuttomalta tuomiolta. Jumala Kaikkivaltiaana on määrännyt, että Hänen sanaansa noudatetaan. Ihminen uteliaana ja paholaisen lumoamana ei voinut vastustaa kiusausta. Adam ja Eeva saivat mitä halusivat. Jumala salli pariskunnan maistaa kiellettyä hedelmää, mutta he saivat hedelmän lisäksi päälleen tuomion. Rikoksesta seurasi rangaistus.

Kaikkivaltias Jumalan Poika Jeesus Kristus on voittamaton, jotenka kuolemallakaan ei ollut Häneen valtaa. Käärmeenä esiintyneen paholaisen pää murskattiin. Jeesus Kristus voitti paholaisen vallan ja voiman. Ihminen on edelleen syntiin langenneen pariskunnan jälkeläinen. Kannamme perisyntiä mukanamme. Adamista ja Eevasta lähtien kopioimme syntiin taipuvan luonteen. Maailmaan syntyvä vauva on perinyt synnilliset taipumukset, mutta vastasyntynyt lapsi ei tiedä hyvän ja pahan eroa, jotenka hän on Kristuksen ristintyön ansiosta puhdas. Viattoman lapsen vedellä valelu on turhaa. Taivaskelpoisena ihminen pysyy siihen saakka, kunnes hän tajuaa rikkoneensa Jumalan käskyjä ja Jumalan sanaa vastaan. Epäuskon herääminen ja Jumalan sanan epäileminen, onko Jumala todella näin sanonut ovat syntiinlankeemuksen alun lähtökohtia.

Vastuu kuolemattoman sielun pelastumisesta alkaa siitä hetkestä kun omatunto tekee ihmisestä syyllisen. Omantunnon ääni varoittaa jos on rikottu Jumalan sanaa vastaan. Pyhäkoulun opettajani opetti ikimuistoisen opetuksen tästä. Hän sanoi:” Älä milloinkaan anna omantuntosi äänen vaieta. Jos omantunnon varoituksista huolimatta teet tekoja, joista varoitetaan, niin vähitellen ääni vaikenee. On vaarallista jos omatunto vaikenee.” Vaikenemisesta seuraa hitaasti paatumuksen tila. Ihmisestä tulee kova ja tunteeton pahantekijä. Häneltä eivät keinot pahantekemiseen lopu. Paholaisen juonet ovat monenlaisia.

Ennen ristinkärsimystään Jeesus Kristus kertoi opetuslapsilleen, mitä Hänelle tulee tapahtumaan. Nyt oli kaikki tapahtunut ja Jeesus oli noussut lähettäjänsä Isän Jumalan luokse Taivaaseen. Opetuslapset tunsivat näiden tapahtumien jälkeen itsensä avuttomiksi ja orvoiksi. Olihan Mestari poissa. Yläsalissa he saivat toinen toisistaan turvaa ja lohduttivat toisiaan. He muistivat Jeesuksen luvanneen lähettää heille toisen puolustajan Pyhän Hengen.

Opetuslapset yksimielisesti rukoilivat Kristuksen täyttämään lupauksensa. Minkä Kristus lupaa, sen Hän myös täyttää ja niin tapahtui nytkin.

”Ja kun helluntaipäivä oli tullut, olivat he kaikki yhdessä koolla.
Ja tuli yhtäkkiä humaus taivaasta, niinkuin olisi käynyt väkevä tuulispää, ja täytti koko huoneen, jossa he istuivat. Ja he näkivät ikäänkuin tulisia kieliä, jotka jakaantuivat ja asettuivat heidän itsekunkin päälle. Ja he tulivat kaikki Pyhällä Hengellä täytetyiksi ja alkoivat puhua muilla kielillä, sen mukaan mitä Henki heille puhuttavaksi antoi.”
Apt. 2. 1 – 4. KR 33/38.

Humaus taivaasta ja väkevä tuulispää täytti huoneen. Opetuslapset näkivät kuin tulisia kieliä, jotka jakautuivat heidän itse kunkin päälle. Kaikki opetuslapset täyttyivät Pyhällä Hengellä ja sen merkkinä olivat vieraat kielet. Opetuslapset eivät olleet opiskelleet kieliä, koska Raamattu kertoo heidän olleen tavallisia työmiehiä. Pyhä Henki antoi heille sanat suuhun, mitä he puhuivat. Oli varmasti ihanaa nähdä ja kokea, mitenkä opetuslapset alkoivat puhua kielillä, joita eivät olisi muuten osanneet puhua. Pyhän Hengen voima oli tullut opetuslapsiin. Heidät oli nyt varustettu tehtävään. Tehtävään viedä evankeliumin ilosanomaa kaikkeen maailmaan. Pyhä Henki Jumalan Henki antaa voiman ja valtuudet evankeliointiin. Seurakunnan aika oli alkanut ja jatkuu edelleen.

Vanhassa Testamentissa mainitaan Pyhä Henki, mutta Uusi Testamentti on parempi kuin Vanha Testamentti. Vanha Testamentti oli täynnä lakia ja säädöksiä. Kristus täytti kaikki lait ja säädökset, ja ihmiset pääsivät lain alta armon alle.

Vanhassa Testamentissa Jumala puhui profeettojen kautta. Uudessa Testamentissa Kristus Jeesus puhuu sanansa kautta. Hän puhuu Pyhän Hengen kirkastamilla sanoilla. Jumalan sana ei aukene kuin Pyhän Hengen valaistessa lukijansa.

Helluntailaisia syyllistetään, että heidän oppinsa perustuu Pyhän Hengen kasteeseen. Tämä ei ole totta. Pyhä Henki kuuluu kaikille riippumatta seurakunnasta. Ihmisen pitää ensin syntyä uudesti ylhäältä. Kristus antaa armonsa ja vetää ihmistä parannukseen. Hän alkaa kolkuttaa ihmisen omalletunnolle. Synnillinen elämä ei enää viehätä. Pahat teot ja moraaliton elämä, joka ei ole Jumalan sanan kanssa yhtäpitävää alkaa menettää merkitystään. Omatunto on herännyt synnin unesta. Hengelliset asiat alkavat kiinnostaa, koska maailmasta saatavat ” eväät” eivät enää ravitse rauhatonta ihmistä.

”Katso, minä seison ovella ja kolkutan; jos joku kuulee minun ääneni ja avaa oven, niin minä käyn hänen tykönsä sisälle ja aterioitsen hänen kanssaan, ja hän minun kanssani.” Ilm. 3:20 KR 33/38.

Kristus ei vaadi muuta kuin nöyrtymistä ja tunnustamista. On myönnettävä, etten voi omin voimin ja oman järjen, enkä tekojeni avulla saada syntejäni anteeksi. Tarvitsen armoa ja Kristusta. Hänen verensä, joka vuosi ristillä minun ja sinun syntien tähden puhdistaa kaikesta vääryydestä. Uudestisyntyminen tapahtuu Jumalan sanan kautta. Jumalan sana tuomitsee ihmisen syntiseksi. Kristuksen armo armahtaa tuomitun ihmisen. Ristin sovitustyö on tie Isän Jumalan yhteyteen. Kristuksen veri huuhtoo synnit pois ja antaa syntinsä hylkäävälle ja katuvalle kaikki anteeksi. Jeesuksen Kristuksen veri puhdistaa ja omatunto saa rauhan. Rauhaton ihminen on siirtynyt kadotukseen johtavalta tieltä ikuiseen elämään johtavalle tielle.

Tämä ei ole kokemuskristillisyyttä, eikä tunnekuohuja täynnä olevaa kristillisyyttä. Parannuksen tehnyt ja syntinsä anteeksi saanut on kääntynyt pois entiseltä kadotukseen johtavalta tieltä. U-käännökseen ei tarvita suuria tunteita, vaan tahtoa seurata Jeesusta Kristusta. Ilo syntyy siitä, että syntinen pääsee vapaaksi synnin kahleista. Jumalan lapsi huutaa ensikerran, ” Kiitos Jeesus!” Terve vastasyntynyt ilmoittaa olevansa elävä lapsi. Jeesus nimen kiittäminen kertoo, kenen lapseksi on saanut syntyä.

Synnin loassa ja ilman Kristusta olemme jokainen köyhääkin köyhempiä. Kristus nostaa ylös syvimmästäkin synnin lokakaivosta ja antaa kaikkia Pyhän Hengen rikkauksia ylhäältä Taivaasta. Pääsemme Kristuksen ruhtinasten rinnalle. Maalliset rikkaudet jäävät tänne. Mukaan emme saa mitään lähtiessämme tästä ajasta. Jos aarteemme ovat Isän luona Taivaassa saamme olla onnellisia. Jumalan lapsena olet Taivaan kodin perillinen.

”Nöyrtykää Herran edessä, niin hän teidät korottaa.” Jaak. 4:10. KR 33/38.

”Hän, joka tomusta nostaa alhaisen, korottaa loasta köyhän
asettaaksensa hänet ruhtinasten rinnalle.”
Ps. 113. 7 -8. KR 33/38.

Jumalan lapsen valtaistuimelle on siirtynyt Kristus ja sinussa on Pyhä Henki. Alat elää Kristuskeskeistä elämää. Jumalan sanan avulla alat varttua kohti aikuisuutta. Täydelliseksi et tule tässä ajassa, vaan täydelliset ovat Isän kodissa. Pyhä Henki kasvattaa ja opettaa sinua Kristuksen sisäiseen tuntemiseen.

Kasvuun kuuluu myös Kristuksen esimerkkien seuraaminen. Hän kävi Jordan virrassa kasteella. Kristitty astuu Kristuksen seuraajana kasteen hautaan. Kaste ei pelasta, mutta kaste antaa hyvän omantunnon, koska silloin on noudatettu sitä, mitä Jeesus on sanassaan esimerkillään näyttänyt. Ja kun vilpittömästi rukoilet saat myös Pyhän Hengen kasteen. Niin kuin saivat opetuslapset yläsalissa ensimmäisenä helluntaina. Saat Pyhän Hengen, joka puolustaa sinua jouduttuasi tiukkaan paikkaan uskosi tähden. Pyhä Henki antaa sanat, mitä sanot vastustajillesi, eikä sinun ei tarvitse etukäteen huolehtia sanoista. Pyhä Henki puhuu kauttasi.

”Sillä Pyhä Henki opettaa teille sillä hetkellä, mitä teidän on sanottava.” Luuk. 12:12. KR 33/38.

Lopuksi vielä, mikään uskonto, tai kirkkokunta eikä herätysliike pelasta ihmistä. Jumala ei asu käsillä tehdyissä temppeleissä. Jumala on kaikki näkevä, kaikki tietävä, kaikkialla läsnä oleva Pyhä Jumala. Jumala on Henki.

”Ei kukaan ole Jumalaa milloinkaan nähnyt; ainokainen Poika, joka on Isän helmassa, on hänet ilmoittanut” Joh. 1:18.

”Joka ei rakasta, se ei tunne Jumalaa, sillä Jumala on rakkaus” 1. Joh. 4:8

Jumala on täynnä armoa ja rakkautta. Kristus Jeesus todistaa tämän, ja jokainen, joka luottaa Häneen ja Hänen sanaansa ei joudu häpeään.

Tule Pyhä Henki,
lailla tulen, lailla tuulen.
Tule Pyhä Henki,
tule köyhään sydämeen.
Tule Pyhä Henki,
jotta näen, jotta kuulen.
Tule Pyhä Henki,
tule köyhään sydämeen.

Halleluja,
halleluja,
Halleluja,
halleluja. *)

*) Petri Kosonen

@LR

This entry was posted on 14.5.2021. Bookmark the permalink.