Miten perin iankaikkisen elämän?

aarre

”Hyvä opettaja, mitä minun pitää tekemän, että minä iankaikkisen elämän perisin?” Mark. 10:17. KR 33/38.

Edellä oleva jae on tilannekuvaus Jeesuksen luokse tulleesta miehestä. Miehellä oli kysymys, joka meille jokaiselle tulee joskus mieleen. ” Mitä minun pitää tekemän, että minä iankaikkisen elämän perisin?” Ihminen kuolee kerran. Kuoleman todellisuus on läsnä jatkuvasti. Sielumme, egomme on kuolematon. Fyysinen kehomme kuolee ja muuttuu maaksi, mutta tietoinen osa meistä on kuolematon. Minä, minun sieluni, jatkaa elämää silloin kuin henkäisemme viimeisen hengenvedon tässä ajassa. Missä minä vietän elämää tämän elämän jälkeen?

Joidenkin mielestä kuolemaan päättyy kaikki, eikä kuoleman jälkeen ole elämää. Toiset ajattelevat vaeltavansa eri olomuodossa, kunnes saavuttavat täydellisyytensä. Kristittyinä uskomme iankaikkiseen elämään. Ajattomaan elämään, joka ei koskaan pääty. On siis viisasta pysähtyä miettimään, missä viettää ajattoman ajan? Ajan, joka on loppumaton…

Mitä Jeesus vastasi tälle henkilölle, joka pohti ikuisen elämän ongelmaa. Evankelista Markus kertoo, että mies kunnioitti Jeesusta menemällä polvilleen Jeesuksen eteen. Hän osoitti olevansa nöyrä mies. ”Hyvä opettaja,” hän aloitti keskustelun Jeesuksen kanssa.

Jeesus kysyi heti tältä mieheltä. ” Miksi sanot minua hyväksi? Ei kukaan ole hyvä paitsi Jumala yksin.” Mark. 10:18. Jeesus ei antanut sanoa itseään hyväksi. Olihan erittäin kunnioitettavaa saada hyvän opettajan maine. Uskon, että miehen päässä pyöri monia ajatuksia. Miksi Jeesus ei halunnut olla hyvä? Jeesus halusi tarkemmin tietää, miksi mies puhuttelee häntä hyväksi. Jeesus halusi tietää, tunteeko mies Hänet Jumalana? Jos mies pitää vain hyvänä, silloin mies ei tunne Jumalaa. Jeesuksen vastakysymys on aiheellinen. ” Miksi sanot minua hyväksi? Ei kukaan ole hyvä paitsi Jumala yksin.” Mark. 10:18.

Nykypäivän ihmiselle tällainen olisi outoa. Maailma on täynnä omasta mielestään hyviä ihmisiä. Omasta mielestään kunnon kansalaisia suurin osa ihmisistä. Kirjailija Eino Leino sanoo:” Paha ei ole kenkään ihminen, vaan toinen on heikompi toista.” Heikkoja ihmisiä löytyy, raiskaajia, murhaajia, pedofiilejä etc.

Jeesus jatkoi:” Käskyt sinä tiedät: ” Älä tapa”, ” Älä tee huorin,” Älä varasta,” ” Älä sano väärää todistusta,” ” Älä toiselta anasta,” ” Kunnioita isääsi ja äitiäsi.” Jeesus luetteli miehelle puolet käskyistä.

Lähimmäisen ruumista ei saanut tappaa. Toisen aviopuoliso oli jätettävä rauhaan. Lähimmäisen omaisuutta ei saa varastaa, eikä lähimmäisen mainetta saanut loukata. Vanhempiaan on kunnioitettava ja pidettävä heistä huolta. Jeesus jätti himoitsemiskiellot pois, sekä kaikki ne käskyt, jotka liittyivät Jumalasuhteeseen. ” Helppoa on,” mies ajatteli ja vastasi Jeesukselle.” Opettaja, niitä kaikkia minä olen noudattanut nuoruudestani lähtien.”

Kerrankin kunnon mies Jeesuksen edessä. Hänellä on korkea moraali. Mies ei ole koskaan valehdellut. Hän on ollut uskollinen yhden vaimon mies. Hän ei ole himoiten katsonut vieraita naisia. Taloudelliset asiat hän on hoitanut hyvin. Kunnioittanut vanhempiaan ja pitänyt heistä hyvää huolta. Kaikki kiusaukset hän on voittanut erinomaisesti. Mikä vielä puuttui? Taivaaseen pääsy miestä vaivasi?

Jeesus katsoi miestä silmiin ja rakasti häntä. Jeesus sanoi:” Yksi sinulta puuttuu: mene, myy kaikki kaikki, mitä sinulla on, ja anna köyhille, niin sinulla on oleva aarre taivaassa; ja tule ja seuraa minua.” Mark. 10: 21. KR 33/38.

Mieheltä puuttui yksi asia, sen tehtyään hän olisi täydellinen mies ja pääsisi taivaaseen.

Omaisuudesta olisi luovuttava ja myytävä se ja jaettava köyhille. Tästä tuli miehelle kova pala nieltäväksi. Jeesus osoitti miehelle hänen arimman kohdan. Miehen mieli oli kiinni maallisessa varallisuudessa. ”Mies synkistyi siitä puheesta. Hän meni pois murheellisena, sillä hänellä oli paljon omaisuutta.” Kertoo evankelista Markus.

Miehen on luovuttava maallisesta aarteestaan ja siirrettävä aarteet taivaaseen. Mies mietti. ” Pääsen taivaaseen ja välttyisin helvetiltä, jos myyn komean BMW? Miten vanhempani pärjäävät, jos en heistä huolehdi? Kesämökki Päijänteen rannalla on paraatipaikalla Suomessa, sekin pitäisi myydä ja antaa rahat köyhille. Pelastusarmeijaanko pitää tehdä lahjoitus? Niin, katulapset ja orvot kaukana Intiassa, tarvitsevat varoja, sinnekö minun mökin myynnistä saatavat rahat on annettava? Loisto vene, siitäkin pitää luopua ja myydä. Isältä perinnöksi saatu maatila, onko sekin myytävä? Mitenkä vaimo ja lapset pärjäävät tämän jälkeen, jos näin teen?” Miehen mieli synkistyi ja hän poistui Jeesuksen luota.

Mies oli saanut selkeän vastauksen kysymykseensä. Nyt hän tiesi, ettei pääsisi taivaaseen, jos kuolisi. Hän joutuisi helvettiin. Tieto oli raskas taakka hänen kannettavaksi. Jos hänen mielensä ei muutu hänen on raskasta kuolla, koska näitä aarteita, joita hänen sydämensä oli täynnä ei oteta mukaan kuoleman kohdatessa. Hänen on jätettävä maalliset aarteet tänne, eikä hänellä ole aarretta taivaassa. Hänellä ei ole Jeesusta Kristusta sydämessään, eikä hän ole Kristuksen seuraaja.

Tuomme Kristuksen luokse rukouksessa monet asiamme, mutta tuommeko syntimme ja pahat tekomme Jeesukselle? Tämä mies ei tuonut Jeesuksen luokse tullessaan syntejään, vaan oman eriomaisesti eletyn elämänsä. Miehen aarteita olivat maanpäällä oleva rikkaus ja synnitön elämä.

Mies käveli murheellisena pois. Opetuslapset olisivat ottaneet joukkoonsa näin hyvän miehen, mutta Jeesus sanoi:” Lapset, kuinka vaikea onkaan niiden, joilla on tavaraa, päästä Jumalan valtakuntaan.” Mark. 10: 23. KR. 33/ 38.

Jeesus jatkaa opetusta opetuslapsilleen, koska he olivat tilanteesta enemmän kuin ymmällään. Jeesus opettaa hämmentyneitä opetuslapsiaan. Hän sanoo: ” Lapset kuinka vaikea onkaan niiden, joilla on tavaraa, päästä Jumalan valtakuntaan! Helpompi on kamelin käydä neulansilmän läpi kuin rikkaan päästä Jumalan valtakuntaan.” Mark. 10. 23 – 26. KR 33/38.

Opetuslapset katselivat toisiaan ja ihmetellen kysyivät toisiltaan: ” Kuka sitten voi pelastua?” Mark. 10: 26. KR 33/38.

Jeesus katsoi heihin ja sanoi:” Ihmiselle se on mahdotonta, mutta ei Jumalalle; sillä Jumalalle on kaikki mahdollista.” Mark. 10: 27. KR 33/38.

Mitä Jeesus tahtoo tällä kaikella kertoa? Hän sanoo, ettei yksikään ihminen voi omilla teoillaan pelastaa itseään. Rikkaan miehen kysymys oli alusta lähtien väärin aseteltu. Hänen olisi pitänyt kysyä. ” Mitä Jumala on minulle tehnyt, että pelastuisin ja pääsisin iankaikkiseen elämään sisälle?”

Hänen oikea asenteensa olisi ollut, että hän olisi langennut polvilleen ja pyytänyt Jeesukselta armoa.” Herra armahda minua.” En voi luopua omaisuudestani, minun uskoni ei siihen riitä. Älä heitä minua pois luotasi ja auta minun epäuskoani.” Jeesus olisi varmasti vastannut miehelle. ”Sitä, joka minun luokseni tulee, minä en aja pois” Joh. 3:3. Mies olisi saanut syntinsä anteeksi ja hän olisi saanut maailman kalleimman aarteen omistaa taivaaseen. Syntisenäkin hän olisi saanut olla lähellä Jeesusta, vaikka hän ei olisi voinut luopua kaikesta, koska pelastus on Kristuksessa ja Golgatan ristintyössä. Syntisten ihmisten synnit lunastettiin Golgatan ristillä, ja kaikki on ilmaista. Rahatta ja maksutta voimme ottaa pelastuksen vastaan. Jeesus on uhrannut rikkaan, sekä köyhän ihmisen synnit ristillä. Kristus on käynyt neulansilmän läpi ristiä kantaen. Kristus yksin on täydellinen. Yksikään ihminen ei voi noudattaa ainuttakaan käskyä.

Saakoon Pyhä Henki kirkastaa ristin sovitustyö, niin että otamme pelastuksen vastaan. Pyhä Henki yksin avaa hengellisesti sokeat silmämme näkemään, mikä kallis aarre on kätkettynä Kristukseen. Hänen sanansa on kallis hunajan pisara, joka avaa ovet uskontielle, Kristus tielle. Lue sanaa, tutki sitä rukoillen ja Pyhä Henki on paras opettajasi. Jumalan sanan ehtymätön aarreaitta on käytössämme. Ota siis Raamattu, tuo kalliskirja, ja sieltä vilpittömästi etsien löydät pelastuksen tien ja yhteyden Jumalaan. Pelastus Jeesuksessa Kristuksessa on maailman kallein aarre, jota kannattaa etsiä ja löytää.

”Anokaa, niin teille annetaan; etsikää, niin te löydätte; kolkuttakaa, niin teille avataan.” Matt. 7:7. KR 33/38. Jumala siunatkoon sinua lukijani. Aamen.

@LR.

This entry was posted on 31.7.2021. Bookmark the permalink.